Kvinnan bragdes om livet i hemmet på Torpaområdet i Vänersborg. Nu säger åklagaren att man tror sig ha säkrat den eller de verktyg som använts vid mordet.
Kvinnan bragdes om livet i hemmet på Torpaområdet i Vänersborg. Nu säger åklagaren att man tror sig ha säkrat den eller de verktyg som använts vid mordet. Bild: Andreas Olsson

Mordvapen troligen säkrat i utredningen av kvinnomordet på Torpa

Knivarna som säkrats på brottsplatsen ska analyseras ytterligare på NFC. Men åklagaren säger att de tror sig ha hittat det eller de vapen som den gravida kvinnan bragdes om livet med i höstas.
– Vi tror att vi har de verktyg som har använts vid mordet och nu ska vi ta reda på hur de har använts, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

ANNONS
|

Mannen i 30-årsåldern har nu suttit häktad misstänkt för mordet på sin gravida sambo i snart fyra månader. Han förnekar mord, men har lämnat en berättelse om vad han menar ska ha skett i deras gemensamma hem den där fredagen i oktober förra året, när också två små barn befann sig i lägenheten.

Strax innan jul berättade kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson att knivar säkrats i bostaden och att dessa gått iväg till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys. Där är de fortfarande kvar för ytterligare undersökningar, men åklagaren säger att de tror sig ha säkrat den eller de knivar eller tillhyggen som använts som mordvapen.

ANNONS

– Vi tror att vi har de verktyg som har använts vid mordet och nu ska vi ta reda på hur de har använts, säger Daniel Veivo Pettersson

LÄS MER:Knivar i beslag och rekonstruktion i mordutredning

Blodbildsanalyser

Kan du utveckla varför ni tror det?

– Det är ju fynd på knivarna. Det är flera knivar som är tagna i beslag och flera som kan vara aktuella.

Åklagaren beskriver det som att utredningen nu ”sitter i kö” hos NFC, på grund av deras långa handläggningstider. I nuläget finns ingen färsk prognos för när knivarna och övriga fynd kan vara färdiga.

– Den förklaring jag får är att de har mycket att göra och det är få personer som har den här expertisen. Då blir det ju köer och även fast det här är högprioriterat så har de många ärenden som är högprioriterade.

I sin begäran om förlängd åtalstid i januari uppger åklagaren att med hänsyn till den misstänktes inställning, ”såsom den har framkommit i förhör” så är det relevant att vänta in undersökningarna av knivarna, även om de tar tid.

– Han har ju lämnat en berättelse som jag inte kommer delge nu. Knivarna är intressanta oavsett så att säga, men beroende på vad NFC kommer fram till så har det betydelse på hur man ser på den misstänktes berättelse, förklarar åklagaren.

ANNONS

LÄS MER:Torpamordet utreds vidare – komplicerade förhör i utlandet

Som en del av brottsplatsundersökningen inväntar man också blodbildsanalyser, som en teknisk expert på NFC jobbar med. Men hur det såg ut på brottsplatsen och om det fanns tecken på tumult vill åklagaren inte uttala sig om.

”Skaver lite grann”

Som TTELA berättat om tidigare är förhör planerade med kvinnans anhöriga utomlands. Men man har ännu inte fått klartecken från justitiedepartementet om att få genomföra dessa.

– Det är ytterligare en sak vi inte är klara med, men som det vore bra att få klart. Det avser förhör med två personer och hade de varit i Sverige hade de varit hörda för länge sedan. Det är klart att det skaver lite grann. Jag vill ha förundersökningen så komplett som möjligt och då vill vi höra personerna, men vi måste göra det lagligt. Men det är inget stort bekymmer på det viset att det det skulle vara ett hinder för ett åtal, säger Daniel Veivo Pettersson.

Slutdelgivningen är igång och den misstänkte och hans försvarare ska ha fått ta del av i stort sett allt material som kommit in.

I början på nästa vecka måste åklagaren antingen väcka åtal eller begära mannen omhäktad, men redan då kommer man inte vara framme vid ett åtal.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS