Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Motorsåg startade skogsbrand

Vid 07.45 på lördagsmorgonen ryckte Räddningstjänsten ut på en mindre skogsbrand vid Trestad center. En motorsåg som hade använts för skogsröjning orsakade branden.

– Vi uppmanar folk att vara varsamma vid skogsavverkning. Det råder eldningsförbud och är kruttorrt i markerna, säger Benny Gustavsson, chef i beredskap, Norra älvsborgs räddningstjänstförbund.

En person som hade sågat ner träd i skogen hade ställt ifrån sig motorsågen i mossan. Sedan tog det sig i mossan och utvecklade sig till en skogsbrand. Den här personen larmade sedan själv till räddningstjänsten.

– Det var bara ett mindre område, tio gånger tio meter så vi släckte snabbt. Men man måste vara försiktig, det tar sig jättesnabbt och kan bli förödande konsekvenser.

Ingen person kom till skada. Skogsägaren tillkallades för att hålla koll på området, så att någon eventuell brand inte blossar upp igen, när nu räddningstjänsten lämnat platsen.

– Vi är väldigt offensiva när det gäller bränder i terräng just nu med tanke på brandrisken och skickar många styrkor för säkerhets skull, säger Benny Gustavsson.

På grund av den rådande extremtorka i skog och mark avråder Räddningstjänsten från gnistbildande verksamhet som kan uppstå i samband med skogsavverkning. Exempel på sådan verksamhet kan vara arbete med motorsåg, skogsmaskin etcetera.

Nuvarande väderprognoser tyder på fortsatt torka och därmed fortsatt risk för att brand kan uppstå.