LÄNGE SEDAN SIST. Victor Muller har inte synts till i området på många år. Men nu var han tillbaka när Saab-rättegången inleddes i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen.
LÄNGE SEDAN SIST. Victor Muller har inte synts till i området på många år. Men nu var han tillbaka när Saab-rättegången inleddes i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen.

Mullers arvoden het potatis i rätten

Det var med spänd förväntan blickarna riktades mot de tre huvudåtalade i ekobrottshärvan kring Saab, när de dök upp i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen. I fokus denna första rättegångsdag, Victor Muller, och hans arvoden och skatteplanering.– Parterna, som jag ser det, har aldrig kommunicerat med varandra och har aldrig varit i kontakt med det här bolaget LAT, säger chefsåklagare Olof Sahlgren, som är den som väckt åtal.

ANNONS
|

Parterna han syftar på är dels Saab Automobile, KPMG som Muller anlitat för sin skatteplanering, och moderbolaget Spyker. Och LAT (Latin American Tug Holding), är det managementbolag i Karibien, som till synes fakturerat Saab för de månatliga utbetalningar på 50 000 euro till Muller under perioden 2010-2011.

– Det anmärkningsvärda med faktureringen är att ingen i Saab säger sig ha anlitat eller beställt några tjänster från bolaget LAT. Ändå har 750 000 euro fakturerats av bolaget, hävdar åklagare Sahlgren.

Intressant här är också hur Sahlgren i nästan raljerande ordalag beskriver LAT som ett brevlådeföretag på skatteparadiset Nederländska Antillerna, där den enda tillgången i bolaget är en båt och att företaget inte har något bankkonto. Konton har däremot Victor Muller och hans fru, och det är där pengarna trillar in varje månad.

ANNONS

Första dagen handlade om att Sahlgren la fram sin sakframställan angående åtalspunkten grovt försvårande av skattekontroll. Styrelseordföranden och huvudägaren Victor Muller, vd:n Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers står åtalade misstänkta för dessa skattebrott.

Allt utspelade sig under perioden när Spyker-vd:n Muller precis kommit in som huvudägare av Saab och börjar se om sitt hus. Under sommaren flyttar han från Holland till Mallorca och vill då se över sin skatteplanering. Han tar då hjälp av KPMG Meijburg i Holland, som börjar skissa på många olika möjligheter. Man kommer dock fram till att ett befintligt bolag, LAT, som Muller har sedan tidigare, passar bäst.

Det är detta KPMG föreslår för Muller.

– Det ser fruktansvärt bra ut på pappret är nog de flesta ense om, säger Olof Sahlgren samtidigt som han visar en pedagogisk powerpoint över upplägget.

Här menar dock Olof Sahlgren att det varit oklart med arvodesdelen och att uppsåtet varit att undkomma skattekontroll genom att ta betalt som extern operatör, trots att det enligt skatteexpertis kan ses som lön.

Den holländske entreprenören har dock redan gått händelserna i förväg och bett sin sekreterare i Spyker börja skicka månatliga fakturor till Saab, där LAT står som avsändare. Och vid det laget är KPMG:s avtal långt ifrån klart och än mindre undertecknat.

ANNONS

Varningsflaggor börjar höjas inom Saab-ledningen, bland annat av Geers, Jonsson och den tillförordnade finanschefen i Saab, en 54-årig man som förekommer i en annan av de kommande åtalspunkterna, att Mullers arvodeskonstruktion kan vara riskfylld i skattehänseende. Men det händer inget mer.

Förrän alldeles för sent, när Saab är på konkursens rand sommaren 2011 börjar Saab skissa på ett eget avtal. Åklagaren påstår att det är en efterhandskonstruktion för att rättfärdiga Mullers arvoderade uppdrag för Saab och skydda honom från skattekrav.

– Jag menar att både Geers och Jonsson i sina roller som vd och chefsjurist, men även medlemmar av styrelsen är väl medvetna om vad som sker, men inte agerar. Därför är de också medskyldiga, säger Olof Sahlgren.

ANNONS