Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund finns i Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Färgelanda.
Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund finns i Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Färgelanda.

Närf föreslås få ansvarsfrihet – trots oenighet

Direktionen i Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Närf) föreslås få ansvarsfrihet. Men politikerna i Vänersborgs kommunstyrelse var inte överens i ärendet.

ANNONS
|

På sitt senaste sammanträde hade kommunstyrelsen uppe Närfs årsredovisning och frågan om förbundsdirektionen skulle få ansvarsfrihet för 2015.

Revisorernas förslag var att politikerna i direktionen skulle få ansvarsfrihet och så föreslår också kommunstyrelsen att fullmäktige ska besluta.

Men Gunnar Lidell (M) yrkade på att Närfs presidium inte skulle få ansvarsfrihet men att de andra politikerna i direktionen skulle få det.

– Det är en tydlig markering, vi tycker inte att de har skött det här bra, säger han.

Han menar att Närf under 2015 hade att stora problem med ekonomi och ledning som uppmärksammats för sent.

Ärendet gick till omröstning där tre M-ledamöter och en L-ledamot i kommunstyrelsen röstad för att presidiet inte skulle få ansvarsfrihet. Det räckte alltså inte.

ANNONS

I Närfs presidium sitter ordförande Bo Carlsson (C) från Vänersborg och vice ordförande Monica Hansson (S) från Trollhättan.

Bo Carlsson anser att försöket är en obstruktion och påpekar att allianspartierna försökte med en liknande manöver inom Kunskapsförbundet Väst.

– Man använder det här vapnet i fel läge. Jag ser det som en ren obstruktion, det har blivit ett politiskt slagträ.

Bo Carlsson är nöjd med att Gunnar Lidells yrkande inte fick majoritet.

– Vi på Närf har haft en turbulent tid och jag har öppet redovisat vad det beror på. Om vi hade kört på utan att göra något hade det varit en sak. Men vi har tagit tag i problemen.

Så här säger Gunnar Lidell om att man skulle försöka överanvända möjligheten att inte ge ansvarsfrihet.

– Den som känner sig hotad av att inte få ansvarsfrihet kan säkert känna så, men jag tycker att vår kritik är berättigad.

Det är alltså fullmäktige som tar det slutliga beslutet i frågan och Gunnar Lidell har en viss förhoppning om att utfallet då kan bli ett annat än i kommunstyrelsen.

ANNONS