Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Närf-ordföranden kan tvingas bort

Bo Carlsson (C), ordförande i Närf, beviljades inte ansvarsfrihet och fick även avslag på sin överklagan till förvaltningsrätten. Nu vill Gunnar Lidell (M) att kommunfullmäktige beslutar att entlediga honom från hans uppdrag.

Beslutet att inte bevilja ansvarsfrihet togs av kommunfullmäktige redan i juni och grundades främst på Närfs dåliga ekonomi under 2015. Ordföranden Bo Carlsson (C) fick inte ansvarsfrihet, medan vice ordföranden Monica Hanson (S) klarade sig med en anmärkning.

Bo Carlsson valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten men fick avslag i början av september.

– Det är ett väldigt egendomligt ärende eftersom tre av ägarkommunerna inte delar uppfattningen vad gäller ansvarsfrihet, säger Bo Carlsson, som är nöjd med hur situationen inom Närf har förändrats den senaste tiden.

– Jag är framför allt nöjd med att vi har fått ordning och reda i räddningstjänsten. Nu är vi på banan och borde kunna blicka framåt.

Gunnar Lidell (M), vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i fullmäktige, vill nu att kommunfullmäktige beslutar att entlediga Bo Carlsson från hans uppdrag som ledamot i Närf och har därför framfört det som ett förslag inför sammanträdet på onsdag kväll.

– Jag hade förväntat mig att han skulle lämna uppdraget självmant, vilket är praxis. Men i vilket fall borde det utfärdas någon form av reprimand, det handlar ju om icke beviljad ansvarsfrihet, inte bara vanlig kritik, säger Gunnar Lidell.

Om kommunfullmäktige anser att ärendet är berett så kan det behandlas som ett valärende redan vid onsdagens sammanträde. Bo Carlsson vill invänta beslutet och har inte för avsikt att avsäga sig uppdraget före dess.

– Det är inga problem för mig personligen att träda tillbaka. Men frågan på sammanträdet kan vara ett intressant politiskt test kring hur partierna vill arbeta, säger han och förtydligar att ett entledigande från Närf inte skulle påverka hans uppdrag i kommunstyrelsen eller fullmäktige.

– Inte ett smack, det har inget med varandra att göra.