Förra året var det ingen snö under julmarknaden Handla vilt naturligtvis men i år ser det ut att bli annorlunda. Bild: Kent Eng
Förra året var det ingen snö under julmarknaden Handla vilt naturligtvis men i år ser det ut att bli annorlunda. Bild: Kent Eng

Nu startar julen på berget

Kolbollar, viltkött, tovade tomtar, tomtebesök, eldshow och dörrkransar. Till helgen är det dags för årets första julmarknad i Vänersborg.

ANNONS
|

Den första snön har fallit och lagom till det äger den fjortonde upplagan av julmarknaden Handla vilt naturligtvis rum vid Bergagården. Och precis som vanligt ligger fokus på lokalt producerade produkter och traditionellt hantverk.

– Vi har fokus på närproducerat, traditionellt hantverk och ekologiskt. Många av utställarna är från Värmland, Dalsland och Västra Götaland, säger Mattias Westerdahl, event- och marknadskoordinator på Kungajaktsmuseet Älgens berg.

Ett 50-tal utställare är på plats för att sälja dörrkransar, tovade tomtar, trädsnideri, handstickade strumpor, ljus och olika sorters viltkött i bodar på gården och inne på Kungajaktsmuseet.

– På gården står våra tältkåtor, marknadsborden pryds av granris och jägareldar lyser upp i vintermörkret. Det ska verkligen kännas att man är ute i naturen, det är en gemytlig och naturlig marknad, säger Westerdahl.

ANNONS

Julmarknaden drar igång redan på fredag med eldshow och tal. Hornblåsare kommer finnas på plats och det blir besök av Hunnebergstomten. Marknaden fortsätter sedan hela helgen med aktiviteter som ponnyridning, repslagning och tipspromenad. Runt 12 000 besökare brukar ta sig upp på berget under helgen.

– Jag tror att det är vår nisch som lockar folk. Vi har utformat marknaden så att den speglar områdets värden. Det är vildmark, natur och marknad i ett, säger Mattias Westerdahl.

ANNONS