Ny integrationsutbildning i Vänersborg

Till hösten anordnar Kunskapsförbundet Väst en ny yrkeshögskoleutbildning i Vänersborg. Ansökan har precis öppnat till 30 platser för de som vill bli integrationspedagoger.

|

Den ettåriga utbildningen kommer att finnas på fyra andra ställen i Sverige, och i Vänersborg drar den igång lagom till höstterminen. Det var 20 olika aktörer i Sverige som ansökte hos Myndigheten för Yrkeshögskolan om att få anordna utbildningen.

Den som genomgår yrkesutbildningen kan bland annat arbeta som integrationshandläggare på Migrationsverket, flyktingguide, boendestödjare eller elevassistent.

– Det är en väldigt bred yrkesroll och de som söker arbetar ofta med eller brinner för de här frågorna, men saknar en formell utbildning, säger Patrik Bredberg, rektor på Yrkeshögskolan.

Utbildningen formas genom samverkan mellan elva kommuner i Västsverige, och bland annat Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Svenska kyrkan. De olika aktörerna erbjuder praktikplatser och kommer även bilda en ledningsgrupp som styr över innehållet.

– Jag är övertygad om att det kommer vara många som söker, så har det sett ut på de andra orterna, säger Patrik Bredberg.