Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer pengar. Både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden får mer pengar nästa år.

Oppositionens budget vann i fullmäktige

Oppositionens budget gäller nästa år i Vänersborg, den styrande minoriteten förlorade alltså sin andra budgetomröstning på kort tid.

Närmare 2,2 miljarder kronor kostar det att driva runt Vänersborgs kommun 2017. På onsdagen bestämde kommunfullmäktige hur pengarna ska fördelas när politikerna tog beslut om mål- och resursplan för 2017-2019. Och utgången innebär att den styrande minoriteten med S, C och MP förlorade sin andra budgetomröstning på två månader.

Den stora frågan under den långdragna debatten var hur mycket pengar som skulle satsas på verksamheterna jämfört med hur mycket som skulle läggas på investeringarna.

– Jag tror inte att vi vill olika saker utan gör olika bedömningar, sa Tove af Geijerstam (L).

Lutz Rininsland (V) konstaterade också att förslagen inte var allt för olika.

– Skillnaden är 40 miljoner. Det är inga världar emellan. Men en miljon, eller en del av en miljon, betyder så mycket för verksamheterna, sa han.

Det var fyra förslag som låg på bordet.

S, C och MP ville ha ett ekonomiskt resultat på 64 miljoner kronor nästa år. Motiveringen var att pengarna behövs för att kommunen ska klara av de kommande stora investeringarna, 1, 1 miljarder på fem år, utan att behöva ta så stora lån.

– Förslaget visar på ansvar. Vi har ett högt resultat och så kan vi se vad som händer under året och dela ut mer pengar till nämnderna om det skulle behövas, sa Marie Dahlin (S).

M, KD, L hade ett förslag och V ett som liknade det. De ville satsa mer på verksamheterna i sina respektive förslag som skulle ge 25 miljoner kvar på sista raden.

Stefan Kärvling (V) argumenterade för att det är vanliga människor som drabbas här och nu om man satsar mindre på verksamheterna.

– Det är de gamla, sjuka och barnen som får stå tillbaka. Bakom siffrorna finns människor, sa han.

Men Benny Augustsson (S) konstaterade att investeringarna kostar, även om banken lånar ut pengar.

– Lånade pengar i andra änden tar utrymme från verksamheten. Vi måste finna en balans.

SD:s förslag innebar en skattesänkning och ett resultat på 9 miljoner. Välfärdspartiet hade inget eget budgetförslag.

Alla var överens om att investeringarna är nödvändiga.

– Vi har tittat på de åtgärder vi måste göra, sa Bo Carlsson (C).

Men han påpekade att det inte är säkert att allt hinns med enligt planen eftersom det börjar bli svårt att få tag på entreprenörer. Dessutom är priserna på väg upp.

I den avgörande voteringen fick M, KD, L stöd av V och VFP och deras förslag fick 23 röster mot de styrandes 22. SD avstod från att rösta.