Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vänersborg.

Ordförande: "Ett nederlag för offentlighetsprincipen"

Mats Andersson (C) ser förvaltningsrättens beslut i ärendet kring Nattugglan som ett nederlag för offentlighetsprincipen.

Stefan Kärvling (V) anser att barn- och utbildningsnämndens (bun) beslut att flytta förskolan Nattugglan bygger på ett underlag som är icke objektivt och felaktigt. När han månaden efter beslutet ville väcka ett nytt ärende i nämnden för att diskutera bristerna blev han nedröstad. Saken togs i stället upp som en informationspunkt.

Stefan Kärvling överklagade och i går berättade TTELA att förvaltningsrätten gav honom rätt. Domen slår fast att nämnden inte kan neka en ledamot att väcka ett ärende och att ett väckt ärende ska avgöras direkt eller vid ett senare tillfälle.

– Jag tycker som ordförande att detta är ett nederlag för offentlighetsprincipen där allmänheten inte får insyn i vilka ärenden som kommer att avhandlas i kommunala nämnder, säger Mats Andersson.

Men enligt domen kan nämnden bestämma att ärendet kan tas upp vid ett senare tillfälle?

– Jo, men jag som ordförande är tvungen att ställa förslaget under proposition. Om majoriteten inte tycker att frågan behöver beredas ska den behandlas på sittande möte, säger Mats Andersson.

Stefan Kärvling menar att domen är en seger för demokratin. Det håller Mats Andersson inte alls med om.

– Jag ser det helt tvärtom. Både allmänheten och media ska ha möjligheten att veta vilka ärende som ska avhandlas. Och det behöver inte handla om ett nytt ärende. Det kan vara ett ärende där nämnden har fattat ett beslut och så kan man väcka det om och om igen, säger Mats Andersson.

Bun ska nu få information om domen. Att överklaga är ett alternativ.

– Nämnden får avgöra om vi ska gå vidare, säger Mats Andersson.