Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Dahlin (S) fick bemöta en fråga från Stefan Kärvling (V) under tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige. 

Pengarna till skolan dröjer

Barn- och utbildningsnämnden i Vänersborg har beslutat att avvakta åtgärder i kommunens skolor i väntan på reserverade pengar.

Kommunfullmäktige i Vänersborg har reserverat 11 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden (BUN) för att klara det ökade elevantalet i skolorna. Men ännu har nämnden inte fått ta del av några pengar. På nämndens sammanträde i måndags togs beslutet att förvaltningen ska avvakta med att vidta åtgärder i väntan på kommunstyrelsens utbetalning av pengarna som kommunfullmäktige reserverade.

– Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Nämnden ser det som orealistiskt med personalnedskärningar i verksamheten eftersom förskola, grundsärskola och grundskola har fått ett sådant stort utökat barn- och elevantal, säger Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I stället får förvaltningen i uppdrag att komma med förslag om eventuella åtgärder, som inte är nedskärningar på personal, till nämndens möte i september.

Vänsterpartiets Stefan Kärvling (V), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, har upprörts över att pengarna inte kommit nämnden till del och under kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagskvällen ställde han frågan till kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S), vart pengarna tagit vägen.

– Jag menar att pengarna borde ha betalats ut redan i februari, eftersom det redan då stod klart att det skulle bli en elevökning. Det är viktigt att förvaltningen och rektorer får ett tydligt besked, säger Stefan Kärvling.

I det första beskedet stod det 11 miljoner, men BUN har därefter yrkat på drygt 14 miljoner för att täcka upp för det ökade elevantalet.

Beskedet från Marie Dahlin är i sin tur att pengarna kommer att betalas ut i december, men att det inte kommer bli mer än den tidigare beslutade summan.

– De kommer få de 11 miljoner som kommunfullmäktige har avsatt. Ingen annan kan ta av dem, och några andra pengar finns det inte. Det kommer att tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag, säger hon.