Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisanmäler SD-kanal för förtal efter kriminella anklagelserna

I ett uttalande av Sverigedemokraternas mediekanal Riks hängdes Jonathan Svensson, distriktsordförande för SSU i Fyrbodal, felaktigt ut som kriminell.
Men trots att Svensson fått en ursäkt av kanalen låter han sin polisanmälan om förtal kvarstå.

Jonathan Svensson (S) Bild: Jonas Myrholm
Jonathan Svensson (S) Bild: Jonas Myrholm

Det var tidigare i veckan som SSU:s distriktsordförande i Fyrbodal, Jonathan Svensson, hängdes ut för att vara kriminell, rapporterar SVT.

I klippet från SD:s mediekanal Riks, där Svensson blandats ihop med en annan person, sades det att han skulle ha domar om rattfylleri och misshandel mot sig, vilket alltså var felaktigt.

Till följd av anklagelserna valde SSU-ordföranden att polisanmäla händelsen och berättar för SVT att det grundar sig i en fråga om rättvisa och upprättelse. Samt att kanalen har ett journalistiskt ansvar för att de uppgifter som publiceras är korrekta.

Efter sin polisanmälan ringdes Svensson upp av Riks där man bad om ursäkt och medgav att de nuvarande rutinerna skulle ses över. Men trots ursäkten kommer han alltså låta den nuvarande anmälan kvarstå.

– De bad om förlåtelse och sade att det här inte var en okej hantering. Jag välkomnar givetvis ursäkten, men återigen tycker jag det känns rätt att göra den här anmälan, säger han till SVT.

”Är väldigt tråkigt”

Dick Erixon, ansvarig utgivare för Riks, ger följande svar angående händelsen när TTELA når honom under onsdagen:

Kontaktade ni Jonathan Svensson för en kommentar innan publicering?

– Ja, vi sökte alla namngivna för att få kommentarer. En svarade i telefon, och uppgav då att han satt i möte och inte kunde svara. I de fall vi inte hade privat nummer har vi sökt dem via deras SSU-lokalförening.

Hur ser du på att han eventuellt ska anmäla er för förtal?

– Vi har framfört vår ursäkt direkt till Svensson under dagen. Det som har hänt är väldigt tråkigt. Det blev fel och vi tog ner inslaget så fort vi förstod att det inte var korrekt. Det har inte funnits något uppsåt att namnge honom, utan det handlade om misstagen identitet.

Hur länge hann inslaget ligga ute innan det togs ner?

– Inslaget låg uppe några timmar på tisdagen från förmiddag till eftermiddag, då det togs ned i sin helhet.