Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Boshuläningen

Polisman får på fingrarna för ordningsbot

I april i år stoppades en man av polisen efter att ha kört mot en stoppsignal i Brålanda. Enligt den JO-anmälan som mannen lämnat in ska en av polismännen ha hotat honom med att bli fråntagen körkortet om mannen inte tog emot den ordningsbot som delades ut.

När polispatrullen stannade föraren hamnade polismännen och mannen i en argumentation om mannens agerande vid stoppsignalen. En av polismännen har då uppgett att föraren hade två val antingen att han mottog en ordningsbot för trafikförseelsen eller att polismannen skrev en rapport om händelsen. Polismannen ska också ha sagt att mannens körkort kan dras in om denne inte mottog ordningsboten.

"Genom polismannens uttalande i denna del kan föraren inte gärna ha fått en annan uppfattning än att han skulle få en sämre behandling om han inte godkände en ordningsbot", skriver Rättsavdelningen hos polisen i sin utredning av mannens JO-anmälan.

Polismannen anses inte ha rätt att dra in mannens körkort då mannen inte är sjuk, skadad eller dylikt saknat förutsättningar att köra sitt fordon på ett trafiksäkert sätt.

Rättsavdelningen anser att uttalandena från polismannen inte fyller de grundläggande kraven på saklighet och opartiskhet samt skyldigheten för polisanställda att uppträda på ett sätt som inger förtroende.

Därefter avslutar polismyndigheten sin skrivelse med orden: "Tillvägagångssättet och uttalandena riskerar tvärtom att bidra till att underminera allmänhetens förtroende för polisen."