Problemen i kommunhuset värre än befarat – krävs totalrenovering

Fuktskadorna i kommunhuset har gjort arbetsmiljön ohållbar för delar av personalen. Ännu en gång visar sig problemen vara värre än vad man tidigare trott, och stora delar av byggnaden är i behov av en total renovering.

|
Luftbesvären i kommunhuset har blivit en följetong, och TTELA har vid flera tillfällen rapporterat om problemen.

I ett tidigt skede misstänkte man att fuktskador hade orsakat mögel, men efter noggrannare undersökningar trodde man sig ha ringat in det verkliga problemet; kloranisoler. Ämnet frisläpps när träreglarna, som är impregnerade med pentaklorfenol, reagerar med fuktig betong.

– Sessionssalen byggdes 1972, och man visste helt enkelt inte bättre då, säger Gunnar Björklund, chef på fastighetsenheten.

I våras försökte man bland annat minska fukten genom att gräva runt sessionssalen, och samtidigt genomförde konsultföretaget Golder Associates kompletterande undersökningar av inomhusmiljön, vars resultat presenterades i en rapport i förra veckan. Där framgår att problemen är större än befarat, och att det rör sig om både mögel och kloranisoler.

Undersökningen beställdes av fastighetsenheten, och det är även de som kommer ta fram en ny åtgärdsplan.

Värst ställt är det med sessionssalen, där Golder föreslår två alternativ till åtgärder. Skillnaden mellan de två är att man antingen bygger ny vägg på insidan eller på utsidan.

– Det handlar om att den konstruktionen som finns vad gäller yttervägg drar till sig fukt i dag, och därför måste det åtgärdas, säger Gunnar Björklund.

Klart står också att renoveringsbehovet på sessionssalen är långt större än vad man trott. Båda de alternativ som finns i dagsläget innebär byte av allt från tak och väggar till golv och inredning.

– Vi har ingen färdig handlingsplan ännu. Vi håller på att dra upp de grova riktlinjerna och sedan får vi se på det mer i detalj. Det kan tillkomma fler alternativ till åtgärder, men allting ska ut i princip. Det är bara ytterväggen som ska stå kvar, säger Gunnar Björklund.

I ett första skede ligger fokus på kontorsdelarna av kommunhuset, med hänsyn till personalens hälsa. Byggnaden består av två delar, där den ena är byggd år 1980, den andra 1972. I den förra påbörjades renovering redan tidigare i sommar, men nu kommer åtgärderna utökas i enlighet med den nya rapportens rekommendationer.

– Det viktigaste är att vi står upp för vårt arbetsmiljöansvar för personalens bästa. Nu när vi har mer kunskap om de byggnadstekniska problemen så kan vi åtgärda rätt saker. Att personalen har en bra arbetsmiljö är ett av de viktigaste ansvarsområden vi har som arbetsgivare, eftersom personalen är den viktigaste resursen vi har för att göra ett gott jobb för invånarna i kommunen, säger kommundirektören Ove Thörnkvist.