Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Provkörare rammade polisbil med stulen bil

En man i 30-årsåldern åkte för att tanka en stulen bil. En tankning som mannen inte betalade för, smitningen skulle komma att kosta honom 169 239 kronor.

Mannen i 30-årsåldern berättar i förhör att han fått i uppdrag av en kompis att göra en felsökning på den bil som han körde i början av december 2017. Hans kompis sa att bilen saknade registreringsskyltar. Det gjorde att provköraren tog med sig en skylt som tillhör en bil som hans fru har.

Provköraren frågade inte varför bilen inte hade några registreringsskyltar. I förhör resonerar han att väl på plats la han väl ihop ett och annat och tänkte att det kunde vara något skumt med bilen.

Jakt på småvägar

När mannen var ute och provkörde blinkade en civil polisbil på honom. Provköraren stannade inte för att han saknade körkort och han bestämde sig för att försöka köra ifrån polisen, i en hastighet av 80-100 kilometer i timmen på vägar som var avsedda för 70 kilometer i timmen.

Efter en dryg halvtimmes jakt på småvägar i södra Dalsland hamnar provköraren och de efterföljande poliserna på en gårdsplan. Där gör provköraren en u-sväng för att köra tillbaka bilen på den väg som han kom ifrån. Han menar att han inte hade någon avsikt att köra in i den efterföljande polisbilen, men att det inte fanns någon möjlighet att stanna eller något utrymme att svänga runt polisbilen.

Otroligt

Den uppskattade farten som provkörande hade när han körde in i bilen var mellan 30 och 50 kilometer i timmen.

En förklaring som tingsrätten inte anser trolig. De anser att mannen i 30-årsåldern framfört personbilen medvetet tagit stora risker och skapat trafikfarliga situationer. De anser även att provköraren medvetet kört in i den efterföljande polisbilen i en hastighet av 50 kilometer i timmen.

Mannen döms därför för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, misshandel, försök till misshandel, stöld, häleri och olovligt brukande till fängelse i nio månader och att betala 169 239 kronor i skadestånd.