Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En del av loppet. Robin Hallsten framför den gamla stigen mellan Tjärtakan och Kopperud.

Ragges runda i repris

Det blir en favorit i repris för Ragges runda på Tjärtakan ranch. Men för grundaren Robin Hallsten var det inget givet beslut att köra ett lopp även i år.

– Jag fick lite prestationsångest inför loppet, som nästan knäckte mig, säger han.

Förra årets lopp ute i Tjärtakan lockade 110 deltagare och genererade 14 666 kronor till Musikhjälpen. Ett mycket bra resultat som sporrade Robin Hallsten att göra 2015 års lopp ännu större och bättre, kanske med någon känd artist som kronan på verket. Men mitt i alltihop drabbades han av en förlamande känsla av prestationsångest. Energin var borta.

– Jag kände att jag behövde hitta tillbaka till glädjen i det jag håller på med. Om inte jag tycker det här är kul, kommer ingen annan att göra det heller, säger han.

Vi befinner oss på Robin Hallstens föräldrahem gården Tjärtakan, där starten för loppet kommer att gå på lördag.

– Jag vill få folk att röra på sig och ha kul. Nu tar jag det i godan ro. Det blir vad det blir.

Än så länge har Ragges runda 79 anmälda deltagare, men Robin hoppas på att den mediala uppmärksamheten ska ge deltagarantalet en skjuts.

– Det är klart man vill att det ska springa fler i år än förra året. Men vi får se, varje år är ju unikt, säger han.

Årets löpartävling har något senare starttider än förra året, detta för att så många som möjligt av löparna ska lockas att vara med på den avslutande festen. Där kommer bandet Hexagon att uppträda.

– De är Dalslands svar på Wolfmother kan man säga, säger Robin och skrattar.

Namnet Ragges runda kommer från Robins farfar Ragnar "Ragge" Hallsten, som själv gick en del av rundan till skolan varje dag som barn.

Stigen är utmärkt med informationstavlor som berättar att den går mellan Tjärtakan och Kopperud, och fanns utsatt på karta redan 1891. När den allmänna vägen mellan Rösebo och Västra Bodane byggdes 1955 minskade stigens betydelse, men farfar Ragnar har skött om den i alla år.

– Han är inspirationskällan för loppet. 85 år och still going strong, säger Robin.

Robin vill även passa på att tacka släkt, vänner och närboende som hjälpt till med förberedelserna till Ragges runda.

– Jag skulle inte ha klarat detta utan alla som hjälpt till. Jag är imponerad över att de har ställt upp, trots att det enda jag erbjuder som betalning är en t-shirt och en keps. Allt är ju helt ideellt.

Pengarna som Ragges runda genererar går oavkortat till Musikhjälpen. Robin Hallsten behåller inte en krona för egen del. Musikhjälpen är något han engagerat sig i från början, och även skänkt pengar till privat.

– Jag vill stödja dem för att de samlar in pengar till bra ändamål.