Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sen visningslägenheten i gamla Riksbankshuset i Vänersborg blev klar har intresset för huset ökat. ”Förra veckan hade vi fem visningar”, säger Jan Rundberg, fastighetsmäklare.

Riksbankshuset är snart klart

”Det finns inget liknande i Vänersborg”. Det argumentet ska locka folk med gott om pengar att köpa lägenhet i gamla Riksbankshuset. Och det är många som kommer och tittar men fortfarande har bara fem av de 16 lägenheterna sålts.

Visningslägenheten på vindsplanet har stått färdig sen i jul. 136 kvadratmeter, takbjälkar och inbyggda högtalare är några av anledningarna till att många är intresserade.

– Förra veckan hade vi fem visningar. Intresset har ökat sen den första lägenheten blev klar men det är fortfarande många som vill avvakta och se hur resten av huset kommer att se ut, säger Jan Rundberg, fastighetsmäklare på Swedbank.

Han menar att försäljningen av lägenheterna gått som förväntat med tanke på den rådande konjunkturen. Dessutom är det inte så många som har råd med en lägenhet i gamla Riksbankshuset. Visningslägenheten med tre rum och kök går loss på strax under fyra miljoner.

– Det kräver ju att man har pengar. Men det går inte att komma ifrån att det blir dyrt när man bygger om gamla hus, säger Jan Rundberg.

Han poängterar dock att avgiften kommer att bli låg, mellan 1 786 och 3 770 kronor i månaden, eftersom bostadsrättföreningen inte har några lån.
– Det gör dessutom att föreningen blir väldigt stabil, säger han.

Just nu är gamla Riksbankshuset en byggarbetsplats. Hela huset ska byggas om till 16 lägenheter, den minsta på 67 kvadratmeter och den största på 147. Källarplanet ska göras om till ett gemensamt utrymme med gillestuga, bastu och vinkällare.

– Det kommer bli en blandning av gammalt och modernt. Och så ligger det centralt. Det finns inget liknande i Vänersborg, säger Jan Rundberg.

De som köpt de första fem lägenheterna är vänersborgare.
– Men vi har haft många långväga också som kommit och tittat. Och flera utflyttade vänersborgare som gått i pension.
I månadsskiftet mars-april ska huset stå klart för inflyttning.