Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Så här är det tänkt att innergården till de första lägenheterna på Holmängen ska se ut.

"Rivieran" kommer till Vänersborg

Företaget Boviera vill köpa mark av Vänersborgs kommun för att bygga lägenheter för personer över 55.

Mycket talar för Boviera blir först ut att bygga bostäder på det nya bostadsområdet på Holmängen i Vänersborg. Företaget har lämnat in en ansökan om att få köpa 13 000 kvadratmeter mark av kommunen vid Östra vägen för 7,4 miljoner kronor.

Och samhällbyggnadsnämnden föreslår nu att kommunfullmäktige ska godkänna affären och bygglovshandlingar har lämnats in till byggnadsnämnden.

– Det är jättepositivt och jag tror att det finns ett stort behov av den här typen av lägenheter, säger nämndens ordförande Benny Augustsson (S).

Konceptet är välkänt och företaget har byggt runt 20 sådana här byggnader runtom i landet.

– Husen byggs som ett U runt en vinterträdgård med ett behagligt klimat, säger Anders Wimby, etableringsansvarig på Boviera.

Trädgården är täckt av ett glastak och där råder stora delar av året ett Medelhavsklimat, som på Rivieran. Och där trivs palmer och andra växter från den delen av världen. Under vintern sänks temperaturen för att växterna ska få chansen att vila.

När allt är klart blir 54 bostadsrättslägenheter i form av tvåor och treor tillgängliga och de riktar sig till människor över 55 år. I huset finns också gemensamma lokaler och en gästlägenhet.

Anders Wimby understryker att den här typen av lägenheter inte ska blandas ihop med trygghetsbonde som riktar sig till lite äldre och har anställd personal.

Byggstarten är ganska nära.

– Vår förhoppning är att kunna börja bygga någon gång på vårkanten och det tar 16 månader att bli klar, säger Anders Wimby.

Anledningen till att han är så säker på byggtiden är att alla Bovieras byggen är exakt lika. Nu skiljer sig projektet i Vänersborg visserligen något från de övriga, men Anders Wimby säger:

– Vi bygger samma hus varje gång och har fått bra kläm på det här.

Varför valde ni just Holmängen?

– Vi har sökt efter områden i Trestad. Vi vet att vår målgrupp inte vill bo för långt från centrum. Dessutom är satsningen på Holmängen ambitiös och så ligger området väldigt fint, säger Anders Wimby.