Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gabriella Stenberg Wieser är rymdforskare och hennes gedigna kunskap och intresse har nu lett till att hon ska vara med i folkbildningsprogrammet Fråga Lund som gör comeback i SVT i augusti. Foto: Andreas Olsson

Rymdforskaren som blir tv-stjärna

Det är med fotboll som med forskning – du kan inte ha elva Zlatan. Du behöver ha olika kvaliteter, även i en forskargrupp. Men visst är det lite stjärnstatus över Gabriella Stenberg Wieser också, som får utforska kometer och Jupiter. Och snart syns i tv.

– Redan när jag var 11-12 år tyckte jag det var roligt med stjärnkikare och -bilder. Men när jag utbildade mig var jag länge osäker och tänkte kan man verkligen bli rymdforskare. Det lät så flummigt, var det ett riktigt jobb egentligen, berättar Gabriella, som nu har rymden som arbetsfält och i augusti kommer ses i klassiska tv-programmet Fråga Lund.

Hon är just hemkommen för en kort sommarvistelse i hembygden. Vänersborg är en stad som hunnit förändras en del.
– Jag kommer ihåg när det inte var gågata här och det körde bilar. När de skulle ändra, tyckte jag det var ett dåligt förslag, det skulle bli så dött och tråkigt. Men så här i efter hand var det en god idé, säger hon och skrattar.

Under några julidagar besöker hon mamma, träffar kompisar och visar sin nyblivne make platser som Halle- och Hunneberg och Brinkebergskulle. Det är skönt att komma hem, slappna av i den lugna, välkända miljön. Men det var det som också en gång fick henne att bryta upp.
– Jag ville få börja om, träffa nya människor som inte vet vem du var. 

Via studier till civilingenjör på högskolan i Umeå hamnade hon till slut i Kiruna, där hon nu jobbar på institutet för rymdfysik.
– Nu är vi i slutet av projektet med satelliten Rosetta, som legat i omloppsbana runt en komet sedan 2014. Man vill krama ur det sista innan den landar i september.

Hennes forskningsgrupp har haft hand om ett instrument som mäter förekomsten av partiklar i form av positivt laddade joner. Tillsammans med de andra har man försökt lösa gåtor om hur kometen är uppbyggd, om den har en atmosfär, om det finns möjlighet till liv. Ett banbrytande arbete som gett många intressanta svar.

Och redan är hon och hennes kollegor involverat i ett nytt spännande projekt. 2022 ska en rymdsond skickas till Jupiter för att utforska den gigantiska planeten.
– Jag drivs av att det ska vara kul, att göra roliga grejer. Det passionerade är viktigare än det geniala.

Det är här hon kommer in på gruppdynamiken igen. Pratar om olika kvaliteter i gruppen, som idésprutan, den som får saker att hända och den som är bra på att knyta ihop säcken. Själv är hon bra på att vara ansiktet utåt och förklara svåra saker för en nyfiken publik.
– Det har jag väl igen sedan alla seminarier och att jag undervisade så mycket på universitetet.

Bara under senaste månaden har hon förekommit flitigt i radio som i till exempel Vetenskapsradion och P4 Extra. Och så har hon blivit headhuntad till tv och det avdammade folkbildningsprogrammet, som leds av Kristian Luuk. 

– Det var otroligt intensivt. Ibland spelade vi in två entimmesprogram samma dag. Men jag får säga att tv-teamet var oerhört professionella och peppande.

Hon och fyra andra experter inom historia, medicin, psykologi och evolutionsbiologi utgör panelen som sitter i studion med en inbjuden publik och svarar på inskickade frågor. Frågor som de fått i förväg och gör ett urval ur att svara på. Ofta blir det också en diskussion mellan experterna.
– Vi är lite olika typer och det ska gärna vara lite kul. Jag tror det blir en bra dynamik.

Men det visade sig också vara en helt ny värld med röstprov, sminkscheman och en stylist som fick plocka fram en helt ny garderob. Och en aldrig sinande tillgång på mat, dryck, frukt och andra godsaker för att de skulle orka.

– Att det alltid finns ett fikabord är absolut en grej som jag ska ta med mig till forskningen. Och att vi ska boosta varandra mera, vi är lite för kritiska, säger Gabriella Stenberg Wieser.