Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktige beslutade att grundskolan i Väne Ryr blir kvar i ytterligare två år.

Så blev beslutet om skolan i Väne Ryr

Det har rått oenighet om framtiden för Väne Ryrs grundskola, som har varit öppen på försök i tre år. Under tisdagens sammanträde beslutade kommunfullmäktige att skolan ska vara öppen till 2019.

2013 beslutade kommunfullmäktige i Vänersborg att Väne Ryrs skola skulle öppna igen på försök under tre år, och grundskolan årskurs 1-3 startade höstterminen 2014. Efter innevarande termin har de tre försöksåren passerat, och det har rått delade meningar om hur framtiden för skolan ska se ut.

När det förra beslutet togs var en förutsättning att minst 15 elever skulle gå i de tre klasserna tillsammans hösten 2017 för att få fortsätta sin verksamhet. Just nu ser det ut att bara bli 13 elever till hösten, och enligt fullmäktiges beslut från 2013 ska alltså grundskolan försvinna, medan förskola, förskoleklass och fritids blir kvar.

Men en majoritet i såväl Barn- och utbildningsnämnden (BUN) som kommunstyrelsen har stått bakom en förlängning, och kommunfullmäktige beslutade också att förlänga prövotiden för grundskolan i Väne Ryr till 2019.

När ärendet togs upp i kommunfullmäktige under tisdagskvällen föregicks beslutet av en längre diskussion. Mats Andersson (C), ordförande i BUN, röstade för en förlängning och pekade på trångboddheten i kommunens skolor.

– Att i detta extraordinära läge besluta att lägga ner en skolenhet vore mycket märkligt, säger han.

Eleverna i Väne Ryr åker till Onsjöskolan för att ha lektioner i vissa ämnen där lämpliga undervisningssalar saknas, såsom slöjd och idrott. Därför menar bland annat Stefan Kärvling (V) och Lena Eckerbom Wendel (M) att eleverna i Väne Ryr upptar dubbla platser.

– Det skapas inte fler elevplatser för att Väne Ryr är kvar, säger Stefan Kärvling, som även hänvisar till det låga intresset bland föräldrarna till de barn som bor i skolans upptagningsområde.

– Faktum är att 60 procent har valt bort Väne Ryr. Vill man ha kvar skolan så väljer man skolan.

Beslutet fattades efter votering som slutade med 30 röster för och 21 röster emot kommunstyrelsens förslag om förlängning.