Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så kan Nuntorp räddas

Det finns framtidsplaner och en vision om att starta det Gröna klustret Dalsland och även ha fortsatt utbildning vid Nuntorp.

Ett 25-tal lantbrukare och företag inom branschen har kontaktats av Daniel Jensen,
Dalbo hushållningsgille eller Carl-Ewert Berg, Brålanda företagarförening.

– När jag ser andra exempel i landet som har lyckats blir jag glad, och har fått nytt hopp, säger Daniel Jensen.

De två exempel som Daniel Jensen syftar på är friskolan Segra som har gymnasium i Östra Ljungby. Det drivs av fyra entreprenörer. Det andra exemplet är Vreta kluster i Östergötland, där ett utvecklingsbolag med offentliga finansiärer samarbetar med företag och ideella aktörer.

– Det är en relativ stor grupp vi har ringt runt. Ingen har sagt att det är en dålig idé och en relativt stor grupp har sagt att de även kan vara med och stötta ekonomiskt. Annars hade vi inte gått vidare med våra planer i det här läget, säger Daniel Jensen.

Han inser att det är en lång väg att gå men att det nu finns ett mål är viktigt.

– Att ringa runt och berätta om sina planer har varit roligt. Vi har mötts av positiva personer som tycker att Nuntorp är viktigt. Företagarna har fått stor del av sin arbetskraft från skolan och nu finns det ett vakuum efter beslutet att lägga ned.

Någon tidsplan vill han inte ge men ett första steg är att bilda bolaget Nuntorps fastighetsförvaltnings AB, där ett antal företagare behöver gå in med kapital, för att köpa fastigheten.  Nästa steg blir att bilda ett kluster, där även offentliga aktörer kan delta men också föreningar som LRF och Hushållningssällskapet Väst, där Dalbo hushållningsgille är en lokalavdelning.

– Att starta en medelmåttig, eller dålig, utbildning finns inte. Den måste vara ett halvt steg före näringen då det skapar intresse, säger Daniel Jensen.
Nu ska även Vänersborgs och Melleruds kommuner få information men även Fyrbodals kommunalförbund.

Tanken är inte att Nuntorps fastighetsförvaltning själva ska bedriva någon utbildning, utan hyra ut lokaler och mark till andra aktörer. Förutom gymnasieutbildning, gymnasiesärskola med nationella och individuella program och SFI-undervisning, skulle det även kunna finnas exempelvis konferensverksamhet eller veterinärstation.