Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Många meter rör ska grävas ner i och runt Vänersborg de närmaste åren.

Så mycket kan VA-avgiften höjas i Vänersborg

Anslutningsavgiften för vatten och avlopp kan komma att höjas med fem procent nästa år i Vänersborg. En normalvilla skulle då kosta 157 000 kronor att ansluta.

När Vänersborgs kommunfullmäktige tar beslut om budgeten i morgon ingår även avgiften för vatten och avlopp. Och det finns alltså ett förslag att höja den så kallade anläggningsavgiften med fem procent.

– Vi höjer inte brukningsavgiften, det här handlar om de som ska ansluta sig till VA -nätet, säger Daniel Larsson, chef för Kretslopp och vatten i Vänersborg.

I år är avgiften för ett så kallat typhus A 149 801 kronor och om förslaget går igenom höjs den till 157 291 kronor. Ett typhus A är en villa med fem rum och kök på 150 kvadratmeter och en tomt på 800 kvadrat.

För ett typhus B, alltså ett lägenhetshus, föreslås avgiften öka från 287 438 kronor till 301 810 kronor.

Och anledningen till att man vill höja avgiften är det stora investeringar som väntar i VA-nätet i framtiden. Dels ska fler bostäder kopplas till nätet och dels måste de gamla vatten- och avloppsrören underhållas.

Investeringsbehoven gör enligt Daniel Larsson att anläggningsavgifterna behöver höjas med fem procent årligen under de närmaste åren.

Men brukningsavgiften ska alltså inte ändras nästa år. Enligt Daniel Larsson är den låg i Vänersborg om man jämför med övriga Sverige.

Anläggningsavgiften i Vänersborg är lägre i Vänersborg än i Trollhättan och Uddevalla.