Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

(S)-medlemmarna kräver nya ledare i Vänersborg

S-medlemmarna i Vänersborg kräver nya ledare som är ärliga och ansvarstagande. Det visar den pågående eftervalsanalysen.

Socialdemokraterna gjorde ett oerhört dåligt val i Vänersborg, 2006 fick de 21 mandat i kommunfullmäktige, i årets val försvann väljarna och (S) tappade till tolv mandat. Nedgången är en av de största i Sverige.

Snabbt efter valet tillsattes en analysgrupp som har låtit medlemmarna ute i (S)-föreningarna diskutera dels varför det gick som det gjorde och dels hur partiet ska gå vidare för att nå det uppsatta målet att bli största parti i kommunen.

I rapporten pekas på flera viktiga orsaker till det dåliga valresultatet. Till exempel kritiseras hanteringen av Arenaprojektet och försäljningen av Topp. Medlemmarna kritiserar också hemlighetsmakeriet och mörkandet av olika handlingar.

Medlemmarna slår även mot ledningen; de tycker att det saknas solidaritet inom partiet och att man "straffas" om man tycker för olika. "Vi måste få säga vad vi vill – utan att bli straffade – borde vara bra med kritik – förändringar behövs!", skriver man bland annat.

De tycker också att informationen till medlemmarna inför viktiga kommunala beslut saknas eller är för dålig och att det finns "dåligt med personer som kan sälja våra budskap i Vänersborg".

"Vi måste byta ledning", kräver medlemmarna: "Vi måste ha ärliga, ansvarstagande politiker som ledare."

Medlemmarna vill även bland annat se en bättre kontakt med allmänheten, duktigare företrädare utåt i media, fler öppna möten och diarieföring av alla handingar.

De jämför också med andra partier, till exempel lyfter man fram Vänsterpartiet lokalt och tycker att dess företrädare var "duktiga i opposition och nådde rejält ut i media". På riksplanet upplevs att (S) tagit för lite ansvar för ekonomin och att Moderaterna ansågs ha mer av den varan.

– Nu har vi lämnat rapporten till arbetarekommunens styrelse och jag förutsätter att de tar upp den på ett möte. Sedan måste det bli en avrapportering till föreningarna. Nu har åsikterna kommit fram, nu får vi besluta vad vi ska göra, säger Christin Slättmyr, sammankallande i analysgruppen.

Marie Dahlin, arbetarekommunens ordförande, befinner sig på resa och säger att hon inte har läst rapporten och därför inte kan kommentera den än.

Kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren har inte läst rapporten och vill inte alls kommentera innehållet:

– Definitivt inte. Jag fick uppfattningen att detta skulle vara ett internt arbete.