Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillsammans. I Vänersborg vill man gärna att fler ska starta grannsamverkan. Nästa torsdag anordnar man ett informationsmöte tillsammans med polisen.

Samarbetar för färre inbrott

Grannsamverkan minskar risken för inbrott med 26 procent, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). I Vänersborgs kommun jobbar man ständigt för att få fler grannar att samverka.

I Vänersborg har man i flera år jobbat med grannsamverkan som ett steg i att minska antalet inbrott i villor och flerfamiljshus. I dag är 830 hushåll i kommunen anslutna till grannsamverkan, och fler vill de bli. Därför anordnar kommunen i nästa vecka ett informationsmöte tillsammans med polisen.

– Vi anordnar informationsmöten när vi märker att intresse finns. Ofta är det folk som hör av sig till oss och vill komma igång med grannsamverkan. Det brukar bli två möten om året ungefär, säger Caroline Arvaker, säkerhetssamordnare på Vänersborg kommun.

Torsdagens träff är både ett informationsmöte och en utbildning på samma gång. Deltagarna får information om hur grannsamverkan fungerar och hur man gör för att komma gång.

Grannsamverkan är fortfarande vanligare i villaområden än i flerfamiljshus men funkar lika bra i båda. Grundtanken med grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för tjuvar genom att grannar är mer uppmärksamma.

– Grannsamverkan är bra i brottsförebyggande syfte. Det minskar sannolikheten för att drabbas av inbrott med 26 procent enligt Brå, säger Arvaker.

Men det ger även andra positiva effekter.

– Andra fördelar är att man får bättre sammanhållning i området. Det är även positivt för integrationen att man börjar prata med varandra mer, säger Caroline Arvaker.