Sexbrottsmisstänkt fortsätter kontakta flickor

En kopplerimisstänkt Vänersborgare som släpptes ur häkte 1 april fortsätter att ta kontakt med unga kvinnor. Polisutredning pågår och i nuläget kan mannen inte gripas igen.

ANNONS
|

I en kartläggning gjord av Sveriges radio P4 Väst framgår att mannen, som är i 40-årsåldern, i drygt tio år haft polisens ögon på sig. Han har ständigt sökt sig till miljöer i Västsverige där det finns unga flickor – arbetat på HVB-hem (hem för unga för vård eller boende), skolor och som kontaktperson.

Minst en arbetsgivare har sagt upp mannen på grund av hans "intresse för unga flickor". Men flera har också anställt honom trots att han dömts och avtjänat fängelsetraff för sexualbrott som våldtäkt.

I slutet av 2015 misstänks mannen för köp av sexuell tjänst av barn, en flicka som då bodde på ett behandlingshem. Han ska även ha sålt henne vidare till andra män. Därmed är han dessutom misstänkt för koppleri.

ANNONS

Mannen häktades i mars i år, men släpptes av tingsrätten i Vänersborg två veckor senare och är numera på fri fot men fortfarande misstänkt.

Nu kan källor inom polisen bekräfta att mannen återigen synts till på flera skolor på flera orter i syfte att ta kontakt med flickor.

– Eftersom vi är mitt i en utredning kan jag inte säga så mycket. Inte mer än att det i sig inte är brottsligt att ta kontakt med någon. Att tingsrätten beslutade att släppa mannen ur häkte kan ha flera orsaker. En kan vara att man bedömde att han inte kan påverka den fortsatta utredningen, säger åklagare Patrik Stintzing.

När mannen släpptes uppgav Patrik Stintzing att han helst sett att han hållits fortsatt frihetsberövad eftersom risken fanns att han skulle begå nya brott av samma karaktär

Under utredningen har det ena efter det andra nystats upp. Den ska nu omfatta ett stort antal unga kvinnor. Mannen har lockat med välbetalda jobb som inte finns, presenter, hotellnätter och middagar.

I gengäld vill han ha sex och är flickorna "diskreta" ska de få 15 000-30 000 kronor, pengar som mannen inte har.

Brottsmisstankarna har vuxit till att omfatta även en rad bedrägerier och flera sexköp av barn.

ANNONS

– Jag väntar på material från polisen och i nuläget är det oklart hur länge det kan dröja innan åtal kan väckas, säger Patrik Stintzing.

Polisen i Trollhättan utreder endast en del av ärendet, sexuellt ofredande av en flicka yngre än 18 år.

– Arbetet pågår, bland annat genomförs förhör. Men att förebygga att mannen ska begå nya brott när han är på fri fot går inte, det är omöjligt för oss att punktmarkera människor, säger polisens utredare Martin Svedberg.

ANNONS