Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sju spadtag för gemenskapen i Bovieran

På onsdagen togs de symboliska första spadtagen i bygget av seniorlägenheterna på Holmängens nya bostadsområde. Och ordet på allas läppar var "gemenskap".

Inge Ek flyttar in i en av Bovierans nya tvåor nästa år. I början av det är året bestämde han sig för att lämna sitt radhus och det hela började med att han skulle ut och köpa en liter mjölk. Innan jul hade han läst om Bovieran i TTELA. Och väl ute på stan dök detta upp i hans tankar och han styrde stegen mot Svensk fastighetsförmedling kontor.

– Jag öppnade dörren och frågade om det fanns någon 2:a ledig och de sa att det var en kvar. "Då tar jag den" sa jag. Alltihopa tog 10 eller 15 sekunder, berättar Inge Ek och han tror fortfarande att det var rätt beslut.

– Jag har nog gjort en bra affär.

Och då tänker han inte bara på den ekonomiska aspekten, utan främst på den sociala.

– Jag har varit ute i farten i alla år. Jag är mycket för att träffa folk. Men på vintern är ett radhusområde ganska ensamt.

När han väl är på plats i sitt nya hem tror han att det ska bli lättare att komma i kontakt med grannarna. Och så blir det förmodligen, för ska man tro Bovierans vd Sören Runsteen så blir det gott om tillfällen för Inge Ek att träffa människor.

– Målet är att bryta ensamheten, folk ska få nya sociala nätverk när de slutar att arbeta och ges möjlighet att träffa nya vänner. Och det fungerar i verkligheten, folk blir vänner för livet, säger han och hänvisar till bolagets 20 tidigare projekt.

Den centrala platsen för att umgås är den inglasade vinterträdgården mellan de tre huskropparna. Här är tanken att de som bor i lägenheterna ska kunna träffas. För att få till den rätta stämningen är klimatet därinne som på den riktiga Rivieran, komplett med 1 750 växter. De kommer främst från södra Europa och är fullväxta när de ställs på plats. Vatten får de genom ett system som tar tillvara regnvatten.

Bovieran bygger inte bara, med hjälp av Skanska, utan är involverade i att skapa bostadsrättsföreningen.

– Vi bildar också en arbetsgrupp med boende som vi är med och ger en skjuts, säger Sören Runsteen.

Dessutom finns ett kontaktnät mellan Boviera-föreningarna i olika städer.

Någon i hushållet som köper en lägenhet måste ha fyllt 55 år.

– Kallar det seniorboende eller plus 55-boende.

Det handlar alltså inte om något trygghetsboende och någon personal finns inte på plats. Men gästlägenhet, boulebana, utrymme som kan användas av hemtjänst eller sjuksköterska och aktivitetshus finns att tillgå.

De "första" spadtagen togs alltså på onsdagen men egentligen har arbetena hållit på en tid och i oktober väntas husens stommar komma upp. Inflyttningen i de 54 lägenheterna beräknas till september 2018.