Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Behöver resurser. Skolan i Vänersborg har fått nästan 32 nya miljoner i nästa års budget. Pengarna behövs för att nivån på verksamheten ska kunna upprätthållas. 

Skolan fick mest i den nya budgeten

På onsdagen fick Vänersborgs kommun en budget för 2018 som bland mycket annat ger skolan nästan 32 nya miljoner och socialnämnden 10 miljoner i ökade anslag.

Beslutet blev det väntade och har kommit till efter en uppgörelse mellan den styrande minoriteten (S, C och MP) och Vänsterpartiet.

– Det här är den viktigaste dagen på hela året, när vi fördelar pengarna. Och det har föregåtts av ett gediget arbete, sa Bo Carlsson (C), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Vänsterpartiets ledamöter var uppenbart nöjda med hur budgetarbetet utvecklade sig.

– Jag ser uppgörelsen som att nämnderna får det pengar de begär, sa Stefan Kärvling (V).

 

Det fanns tre förslag för de 51 ledamöterna att ta ställning till. Förutom S-C-MP-V-budgeten, som också var kommunstyrelsens förslag, hade M, KD och L ett förslag och SD ett eget (se faktaruta).

Förslaget från de tre borgerliga partierna var mycket likt det vinnande förslaget och i båda fick nämnderna i princip det hade begärt. Men det fanns två större skillnader.

– Vi vill understryka vikten av att tänka kreativt, sa Gunnar Lidell (M) kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Han syftade på att man ville satsa 3 miljoner kronor på att införa ett treårige pilotprojekt gällande ett två-lärarsystem i skolan.

I förslaget fanns också inskrivet att kommunstyrelsen ska ta den finansiella risken för en eventuell elevökning inom skolan.

Budgeten med minst pengar till nämnderna kom från SD. Störst var skillnaden jämfört med de övriga när det gäller barn- och utbildningsnämnden (bun) där partiet förslog 8,9 nya miljoner mot de 31,7 som nämnden begärde.

– I vårt förslag vill vi i första han prioritera skattebetalarna, sa Kurt Karlsson (SD).

Förslaget fick kritik.

Tove af Geijerstam (L) menar att de pengar bun begärt inte handlar om att göra någon extra satsning, utan det handlar om att kunna upprätthålla verksamheten.

– Ni har lagt ett förslag som skulle innebära att bun måste ta bort 50 tjänster, sa hon till SD.

VFP kom till sammanträdet utan något eget budgetförslag.

– Det är tyvärr ingen som bryr sig om vad vi tycker ändå, sa Morgan Larsson (VFP).

Det krävdes votering för att komma fram till ett budgetbeslut. I den slutliga omröstningen ställdes S-C-MP-V-förslaget mot M-KD-L-förslaget. Det förstnämnda fick 27 röster och det senare 16.

8 ledamöter avstod från att rösta.