Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stort skogsområde brann i Vänersborg

Räddningstjänsten larmades till ett skogsområde i Vänersborg på fredagseftermiddagen. Detta efter att ett passerande flygplan larmat om brand. 5 000 kvadratmeter terräng brann och brandflyget kallades in. På lördagen avslutade räddningstjänsten insatsen.

Det var runt klockan 15 på fredagseftermiddagen som ett flyg larmade om en skogsbrand i Hagentorp, Vänersborg.

Efter att ha anlänt till platsen hittade räddningstjänsten så småningom den svåråtkomliga branden som var cirka 50 x 100 meter stor.

– Problemet har varit att få vatten dit. Vi behöver släpa slangen genom skogen, sade Anders Gillek, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Efter att gjort en bedömning av situationen kontaktade räddningstjänsten myndigheten för samhällsskydd och beredskap som skickade två vattenflygplan.

Påbörjat släckningsarbete

Strax efter klockan 18 var räddningstjänsten i full gång med att hantera branden med det slangsystem som byggts upp samtidigt som flygplanen nyligen anlänt.

– De kommer att hämta sitt vatten från Vänersborgsviken någonstans, fortsatte Anders Gillek.

Och strax efter klockan 20 siktade man på att flygplanen skulle göra en sista vattenfällning, innan landning på Trollhättan-Vänersborgs flygplats för tankning.

– De har verkligen gjort nytta och vi ser gärna att de håller på en stund till. Efter att de slutfört sitt arbete kommer vi behöva fortsätta ett tag på marken men kommer inte att vara aktiva under natten på grund av regnet som väntas komma, fortsätter Gillek under fredagskvällen.

När är det möjligt att branden kan vara helt släckt?

– Det är svårt att säga men vi kommer skicka ut personal i morgon på morgonen och systematiskt fortsätta släcka på marken så att det inte pyr och börjar brinna igen.

Torvmosse brann

På lördagsmorgonen berättar Mona Hedman, vakthavande befäl på räddningstjänsten, att man haft en styrka kvar under natten och kommer ha en styrka på plats under lördagen. Denna kommer jobba tillsammans med fastighetsägarna med eftersläckning, för det pyr fortfarande i markerna.

– Vi har fått lite hjälp av regnet under, men nu går de över hela området och punktsläcker.

Bebyggelsen i närheten aldrig var hotad av branden.

– Det är ju en torvmosse, med lite träd och så runt, som brunnit. Men det finns en kraftledning där som vi har fått ta hänsyn med flyg och drönare.

”Glödbränder”

Totalt var det område på cirka 5 000 kvadratmeter som brann – omkretsen på brandområdet var virka 700 meter.

Prognosen är att man kommer vara kvar under i vart fall större delen av lördagen. Men det hela är fortsatt under kontroll, meddelar räddningstjänsten vid lunchtid.

– Det är lugnt, det är glödbränder som behöver släckas, säger vakthavande befäl Johan Ytterberg.

Räddningstjänsten avslutade sin insats under lördagen och lämnade över till markägaren för bevakning.