Hittills har över 100 liter diesel läckt i i Vänern.
Hittills har över 100 liter diesel läckt i i Vänern. Bild: Kustbevakningen

Stort utsläpp av diesel i Vänern

I fredags upptäcktes ett dieselutsläpp i Bäsingebo norr om Vänersborg. Kustbevakningen arbetade tillsammans med räddningstjänsten för att valla in och sanera utsläppet.

ANNONS
|

Det var under fredagseftermiddagen som dieselutsläppets upptäcktes och räddningstjänsten började omgående att valla in oljan med länsor för att skydda vattenmiljön i området. Utsläppet kommer från en läckande farmartank på land. Kustbevakningen sköter oljeupptagningen och hittills har över 100 liter diesel omhändertagits.

Värnen förser cirka 800 000 människor med dricksvatten. Närliggande vattenverk är informerade om händelsen och de två närmsta verken har tillfälligt stoppats som en försiktighetsåtgärd.

LÄS MER:Misstänkt dieselutsläpp i bäck

Under måndagseftermiddagen har dieselläckaget upphört och de kontaminerade landmassorna runt tanken har forslats bort.

”Det finns ingen prognos i nuläget på när saneringsarbetet är färdigt men det går åt rätt håll. Vi fortsätter vara på plats med personal och utrustning så länge vi har olja i vattnet”, säger Jenny Larsson, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Polisen har upprättat en anmälan om miljöbrott.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS