Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anna-Karin Fahlgren, samordnare LSS i Vänersborg kommun.

Svårt få tag i kontaktpersoner

Antalet personer som har rätt till en kontaktperson ökar, samtidigt är det svårt att rekrytera. – Det har varit väldigt svårt att få tag i kontaktpersoner ett tag nu, säger Anna-Karin Fahlgren, LSS samordnare.

I Vänersborg har drygt 170 personer beviljats kontaktperson enligt socialtjänstlagen, SOL, eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

– Det kommer nya beslut hela tiden och vi är i ständigt behov av nya kontaktpersoner, säger Anna-Karin Fahlgren, LSS samordnare i Vänersborg kommun.

Senaste tiden har det blivit svårare att få tag i intresserade.

– Det har varit ganska populärt tidigare men det har varit svårare att få tag i personer det senaste året, säger Anna-Karin Fahlgren.

En kontaktperson är en medmänniska som ger stöd till personer med funktionsnedsättningar genom att fungera som en vän.

– Många av de som får beviljat kontaktperson behöver bryta en isolering, de blir lätt sittande hemma ensamma. Det går ut på att vara en kompis för personer som behöver ett extra stöd för att komma ut, säger Anna-Karin Fahlgren.

Man behöver ingen särskild yrkeskompetens för att vara kontaktperson.

– Det viktigaste är att man har ett intresse för människor samt en vilja att stötta och att göra en insats för någon. De flesta har väldigt roligt tillsammans, man skapar en relation och många uppskattar att få hjälpa till.

Det vanligaste är att man träffas en gång i veckan men det varierar. Vilka aktiviteter man hittar på varierar också beroende på vilket behov och vilka önskemål personen med funktionsnedsättning har. Prata, fika, gå en promenad, gå på bio, idrotta eller gå på fotboll är bara några saker.

– Vi försöker matcha ihop personer som har samma intressen och lägger även vikt vid att de ska passa med varandras personligheter. Vi ser helst att de träffas en längre tid så det är viktigt att de trivs tillsammans, säger Anna-Karin Fahlgren.

Den som är intresserad av att bli kontaktperson kan skicka in en intresseanmälan och kan sedan bli kallad till en intervju, samtidigt kollas referenser och en kontroll i polisens belastnings- och misstankeregistret görs.

– Sedan har personen och kontaktpersonen ett första möte tillsammans där jag är med. Jag går igenom vad uppdraget innebär och de får också presentera sig för varandra, sedan får båda några dagars betänketid, säger Anna-Karin Fahlgren.

Känner båda att det stämmer så är det bara att börja ses.

– Det är en väldigt viktigt insats kontaktpersonerna gör, säger Anna-Karin Fahlgren.

Läs också: