Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svan påverkar trafiken

Under måndagsmorgonen tog sig en svan upp på Dalbobron i Vänersborg och orsakade både långa köer och kraftiga inbromsningar.

Strax efter klockan sju på måndagsmorgonen gick Sveriges radios trafikredaktion ut med en varning om att en svan rör sig på Dalbobron i Vänersborg och påverkar trafiken.

Då svanen blev kvar på platsen en stund och påverkade trafiken i hög grad valde kommunen att åka på ärendet. Uppdraget hamnade hos Skog och natur, en del av Gatuenheten.

– Vi hade ett gäng som ändå skulle åt det hållet så de fick svänga förbi Dalbobron för att se vad vad de kunde göra för insats, säger Morgan Fast, enhetschef på Skog och natur.

Väl på plats fick de ta till filtar att vifta med för att få bort svanen från bilvägen och upp på cykelbanan.

– Svanen var väldigt stressad bland alla bilar och kom inte iväg. När den väl kom ut på cykelbanan fick den fri väg och sprang ner mot Vänersborg, tog fart och lättade iväg. Svanar behöver nämligen en liten startsträcka och komma upp i fart för att kunna flyga, säger Morgan Fast.

– Det tyder ju också på att den inte var skadad, att den kunde flyga därifrån på egen hand, så det blev allt en liten solskenshistoria vi fick på morgonen, säger han.

Var svanen aggressiv?

– Det var den, litegrann. Svanar blir lätt det när de blir stressade och man närmar sig den, så den ska ha gett ifrån sig någon liten fräsning. Sedan behövde vi inte gå jättenära vilket var skönt, säger Morgan Fast.

Behövde ni få stopp på trafiken?

– Ja det behövde vi men det var inga svårigheter. Det var bara att ställa sig i vägen och visa varför vi var där, säger han.

Är det vanligt att ni åker på den här typen av uppdrag?

– Jo men det händer titt som tätt. Det kan vara fåglar som frusit fast i något vattendrag eller som det här fallet med ett djur som hamnat på en bilväg. Någon gång var det som exempel en anka på Skräcklan. Ibland får vi även åka på döda djur som ligger i vägen.

– Om jag ska försöka säga hur ofta det är vi åker på den här typen av händelser så är det kanske 5-10 gånger om året, säger Morgan Fast.