Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Tårta lockade till populärt födelsedagskalas

Många var de som vallfärdade till kommunhuset i lördags. Anledningen? För att fira stadens 373:e födelsedag – och äta tårta såklart.

Traditionen med att fira Vänersborgs födelsedag första lördagen i februari varje år har sitt ursprung i en annan tradition. På nyårsdagen bjöd landshövdingen in vänersborgarna till residenset för att önska gott nytt år. Men så flyttade landshövdingen från staden.

– Eftersom vi tyckte det var en trevlig tradition så ville vi fortsätta här på kommunhuset. Men vi kunde inte ha samma datum så då blev det födelsedagen som blev den nya dagen. Det var lite stapplande i början men sedan har det växt, säger Lars-Göran Ljunggren (S), kommunfullmäktiges ordförande.

I lördags var det dags igen och uppslutningen var lika stor som vanligt. Redan innan dörrarna öppnades klockan tio stod ett gäng tårtsugna människor utanför och väntade. Och fler skulle det bli. 700 tårtbitar var beställda.

– Jag brukar vara här varje år. Jag är vänersborgare och tycker det är kul att träffa andra vänersborgare på ett opretentiöst sätt. Och så är det gott med tårta, säger Birgitta Patriksson.

Tillsammans med sin man satt hon i cafeterian och åt tårta och pratade med vänner.

– Jag är gammal vänersborgare och tycker det är kul att träffa alla här. Bekanta som jag inte sett på ett tag dyker upp, säger Gunvor Larsson.

Det var inte bara tårta som stod på programmet. I sessionssalen hölls olika seminarium och ute i foajén fanns en politikersoffa och en mängd montrar. Mitt bland dessa stod Folke Johansson och Rolf Larsson, båda trogna besökare av födelsedagskalaset.

– Jag tycker det är bra att de har montrar för varje förvaltning. Men jag har inte ställt några frågor till politikerna, de grillar jag när jag möter dem på stan, säger Folke Johansson.

Några som däremot passade på att grilla politikerna var Bruno Thorson och Sture Ivarsson från Kommunala pensionärsrådet. Det är inte varje dag som politikerna är samlade på ett och samma ställe, det gäller att passa på. Men trots det gyllene läget var det ändå tårtan som lockade den stora skaran anhängare.