Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Tina Fredriksson driver en av Sveriges äldsta ostbutiker

När Tina Fredriksson tog över en av landets äldsta ostbutiker, Osthallen i Vänersborg, hade hon ett mål – att guida kunderna till rätt ost för rätt tillfälle – varje dag i veckan. Ett mål som hon och hennes kollegor känner att de lyckats uppnå.

Det är tidig morgon och persiennerna i fönsterna till Osthallen är fortfarande neddragna, allt för att skydda produkterna. Vi blir insläppta av butiksägaren Tina Fredriksson och en tydlig doft av ost letar sig in i näsborrarna.

53-åriga Tina har drivit butiken på Edsgatan sedan 2016 och året efter anställde hon Josefin Lisnäs, 36 år, och Sara Björestad, 34 år, alla från Vänersborg.

– Jag var själv första året, men nu är vi tre huvuden som tänker, säger Tina.

Hon är utbildad förskollärare och har tidigare jobbat i skobranschen, men sedan sju år tillbaka är det de delikata mejeriprodukterna som gäller.

– Det är roligt. Det är en positiv tillvaro när man bara säljer goa grejer i en härlig miljö, säger Tina.

Smakfulla idéer med ost

Glasdisken är välfylld av ostar och på hyllorna runt om i butiken finns det andra delikatesser som te, kaffe, kex, marmelader och oljor. Personalen är tajta och de provar sig fram med olika idéer. De försöker hela tiden tänka nytt och utveckla verksamheten.

– Vi tänker igenom väldigt noggrant innan vi sätter igång med något nytt. Gör vi nåt så vill vi att det ska bli långvarigt och inte några små besök av olika saker utan att det fungerar och är genomtänkt, säger hon.

En smakfull lösning butiken erbjuder är helgpåsen med tre ostar, kex, marmelad och annat gott innehåll för en myskväll som, enligt osthandlarna, etablerats väl hos de ostälskande kunderna.

– Den har vi jobbat in bra, säger Josefin och berättar om det nya konceptet som de precis har börjat testa, en AW-bricka.

En till nyhet är att de plockar ihop några varor, som de sedan kallar för svinn vinn-påse.

– För att komma tillrätta med en del av matsvinnet behöver vi tänka på att många varor där bäst före-datum passerat inte är sämre efter, säger Tina.

Tufft i pandemin

Trots pandemin med restriktioner och maxgräns på kunder i den lilla butiken på 13 kvadratmeter gick ostaffären på Edsgatan bra.

– Folk var under den här tiden måna om centrum. Vi fick mycket nya kunder och yngre människor, det var tacksamt, menar Tina.

De är glada över deras stamkunder och från grannkommunerna kommer en hel del för att köpa ost. Åldersspannet sträcker sig från den äldre damen som bara behöver en liten bit till 25-åringarna som nyss flyttat ihop.

– Det är många nyinflyttade, som jobbar i Göteborg och bygger hus här, som är vana vid ett annat utbud i sin stad. De blir glada när de upptäcker att det finns en osthandel här, säger Josefin.

I skyltfönstret finns det en gammal bild på butiken daterad 1903, men den är äldre än så. Troligtvis en av landets äldsta.

– Det har alltid varit en osthall, men när jag var liten fanns det även en chark. Vi har även fått en hint om att butiken kan ha funnits sedan mitten av 1800-talet, men inte att den alltid har legat här, berättar Tina.

Eftertraktad ost i ”På spåret”

En ost, Wrångebäck, blev högaktuell efter att ha varit med i en fråga i tv-programmet ”På spåret” och gav eko även för trion i den här verksamheten.

– Efter programmet fick vi samtal och frågor om vi hade den osten, och det har vi. Men här kostar den inte 900 kronor per kilo som de sa i tv, det är nog så det kostar i en storstad.

Vilken är den godaste osten och vad för ost finns alltid hemma?

– Vi har oftast herrgård på våra mackor, sen varierar det med dessertostar men getost finns alltid hemma. Och parmesan, säger Josefin.

– Kaltbach creamy, en hårdost från Schweiz, den är god. Parmesan finns alltid, den behöver man alltid ha, säger Tina.

Blev det som du tänkt dig när du tog över butiken 2016?

– Jag har aldrig tvivlat, det har hela tiden varit kul och en kul miljö att vara i. Mitt mål var att Osthallen inte bara är till för helghandeln utan varje dag i veckan för småköp och så har det blivit, säger Tina medan hon drar upp persiennerna och öppnar för dagens första kund.

Mumsigt ostrecept – Varm Vacherin Mont d’Or

Ingredienser:

1 klyfta vitlök

1 Vacherin Mont d’Or (ca 500 g)

0,75 dl torrt vitt vin, gärna Gewürztraminer

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala vitlöken och skiva den tunt. Gör snitt i osten och stick ner vitlöksskivorna. Skeda över vitt vin så det rinner ner i snitten.

3. Sätt in osten i ugnen i sin träask med folie runtom och baka i 15–18 minuter.

4. Ta ut och ät osten varm tillsammans med fattiga nötiga riddare eller vanligt surdegsbröd i bitar som du doppar i osten.

Tips! Osten går att förbereda med vitlök och vin och låta stå ett tag för att sedan gräddas.

Källa: Köket.se