Bild: Emil Langvad / TT
Bild: Emil Langvad / TT

Tingsrätten utökar för säkerhets skull

Vänersborgs tingsrätt har utökat med en tredje ordningsvakt sedan 1 mars. På fyra år har antalet vakter nästan fördubblats i landets domstolar, från 91 till 172 stycken. – Det känns att behovet är stort i säkerhetshänseende, säger Petra Almqvist, chefadministratör på tingsrätten.

ANNONS
|

Utvecklingen har pågått under en period och tanken är att man vill ha det mer enhetligt i domstolarna runt om i riket. Det är säkerhetsläget i stort som gör att man tittar mer och mer på att utöka antalet ordningsvakter.

I Vänersborgs tingsrätt är man annars förskonad från allvarligare situationer. En larmbåge, där alla utomstående som vill in i byggnaden, har funnits på plats sedan länge, men den har inte varit redo för bruk - tills nu.

– All utrustning är på plats och uppgraderad och skulle vi vilja använda den för säkerhetskontroll är det bara att fatta beslut om det i samråd med polisen.

ANNONS

Då kan man lagmannen i tingsrätten begära det för till exempel bara en dag eller en längre period, fast högst i tre månader. Vissa domstolar, där större mål med hög säkerhetsrisk hanteras ideligen, har löpande kontrakt.

Men för att ha en fast säkerhetskontroll krävs det naturligtvis också mer folk, som utför viss kroppslig säkerhetskontroll, informerar och tar hand om personliga tillhörigheter som kan ge utslag i larmbågen, som mobiltelefoner, livremmar, klockar, nycklar.

– Ja, den måste ju vara bemannad, och du måste ha minst en kvinna som kan göra kroppsvisitering, säger Petra Almqvist.

För att utföra säkerhetskontroller måste också ordningsvakterna ha genomgått utbildning, där också polisen varit involverad.

För Vänersborgs tingsrätt har det också funnits en personell grund till att man anställer en ordningsvakt till.

– Vi har en pensionsavgång i vår, när Ingrid Lund slutar, och nu tänkte vi lite annorlunda. Det är ju inte bara säkerhetsbiten, vakterna har många uppgifter, bland annat it-tekniken.

För 2,5 år sedan fick man till exempel ny teknik i rättegångssalarna och i ett års tid har man också haft ett annat säkerhetssystem, som ska underhållas.

– Alla domstolar bemannar upp mer, det är en trend, och mycket har att göra med bland annat tekniken. Men så är det också bra att vara förberedd om det skulle hända något där det krävs vakter för att hantera det, säger Petra Almqvist.

ANNONS

Fakta: Säkerhetskontroll

I 12 av 48 stycken tingsrätter finns fasta säkerhetskontroller. Det innebär att man har en larmbåge, visitering och i sju av dessa tolv finns också röntgenutrustning.

Sedan 1 januari 2013 till 1 januari 2017 har antalet ordningsvakter i de svenska domstolarna ökat från 91 till 172 stycken.

Vänersborgs tingsrätt har sammanlagt cirka 80 anställda.

ANNONS