Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bandidos MC probitionary Chapter Trestad har klubblokal i Öxnered, men är inte fullvärdiga Bandidosmedlemmar. Beteckningen "probationary" innebär snäppet under, att de är provmedlemmar. För att bli fullvärdig måste "moder"-organisationen visas fullständig lojalitet och respekt.

Två misstänkta för grov penningtvätt

En Bandidosmedlem häktades tillsammans med sin sambo på onsdagsförmiddagen. Paret är på sannolika skäl misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

I måndags morse greps paret, mannen i 35-årsåldern och kvinnan i 20-årsåldern, i sitt hem i Vänersborg.

– Förundersökningen har pågått en tid och lett fram till beslutet att gripa de två misstänkta. Fler personer ska höras, men jag kan inte förutse om det leder till fler gripanden. Läget är känsligt då två personer precis har häktats, säger åklagare Eva Johnsson.

Mannen och kvinnan är på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkta för grovt penningtvättsbrott och då handlar om flera 100 000-tals kronor.

Eftersom utredningsarbetet pågår varken kan eller vill Eva Johnsson uppge exakt hur mycket pengar det rör sig om, var paret fått pengarna ifrån eller hur penningtvätten gått till.

Men hon uppger:

– Som alla förstår lär utredningen ta tid och bli omfattande. Därför går det inte att säga när åtal väcks, till att börja med gäller häktningen i två veckor.

Under häktningsförhandlingen vid tingsrätten i Vänersborg fanns flera åhörare iklädda mc-västar med emblem för den kriminella mc-organisationen i området, Bandidos MC probationary Chapter Trestad

Klubben har säte i Öxnered och tycks oförtrutet fortsätta med brottslig verksamhet. Om den nu aktuella penningtvätten – pengar från den svarta/kriminella marknaden som genom olika åtgärder görs "vita" – kan kopplas direkt till Bandidos vill polisen inte bekräfta.

Kommissarie och specialist på kriminella mc-gäng Sven Lindgren vid polisen i Göteborg säger:

– Det vill jag inte kommentera. Men jag kan bekräfta att den nu häktade mannen är medlem i Bandidos och att klubben är synligt aktiv i området.

Sven Lindgren berättar vidare att lokalföreningen har en stadig skara medlemmar på cirka tio personer. Dessa ägnar sig åt att få in pengar genom brottsliga handlingar.