Artikeln från 2009-11-10
Artikeln från 2009-11-10

Tvist om svartbygge fortgår

Byggnadsnämnden konstaterade i juni 2008 att nybyggnaden av ett fritidshus i Nordkroken avvek från bygglovet. Fastighetsägaren överklagade till alla instanser utan framgång. 18 december ska avvikelserna rivas. – Jag känner mig orättvist behandlad, säger fastighetsägaren.

ANNONS
|

Han anser att det finns flera byggnader i området som avviker från byggnadsplanen.

– Det finns flera exempel på svartbyggen som fått godkänt utanför detaljplan. De har alltid gjort undantag, varför skulle de inte göra det nu? säger han.

2005 fick fastighetsägaren bygglov av nybyggnad av fritidshus. Efter en anonym anmälan om svartbygge upptäcktes att bygget avvek väsentligt från detaljplanens föreskrifter. Bland annat är huset för högt, har två våningar i stället för en, vinden har inretts samt balkong och takkupa byggts till.

Avslag överallt

Fastighetsägaren över­klagade rivningsbeslutet, men samtliga instanser har avslagit. 18 oktober fastslog Svea hovrätt mark- och 
miljödomstolens dom.

ANNONS

– Hade jag varit ensam och chansat och ingen annan gjort något felaktigt, då hade jag gett upp för längesen. Här pågår hela tiden förändringar av fastigheter och favoriseringar av medborgare. Det finns många exempel på hur folk fått igenom saker även om de har gjort fel, därför anser jag att jag måste ta tag i detta och driva det vidare. Hur långt jag ska gå får jag se, jag har ansökt om nytt bygglov och avvaktar byggnadsnämndens beslut innan jag bestämmer mig, säger fastighetsägaren.

Tolkningsproblem

Stadsarkitekten Magnus Wångblad konstaterar att fastigheten har för många avvikelserna från detalj­planen och att domstols­beslutet gäller.

– Vi kan inte ändra domstolsbeslut. Han fick bygglov, sedan byggde han något helt annat, säger Magnus Wångblad. Och påpekar att det tidigare fanns för stora dispens­möjligheter, som stundtals tolkades vidlyftigt vilket blev en ohållbar situation. Ett av flera viktiga skäl till att plan- och bygglagen infördes, konstaterar stadsarkitekten.

– Man kan aldrig motivera ett beslut i dag med att det fattades vidlyftiga beslut tidigare, säger Wångblad.

Ny sits

Enligt Svea hovrätts dom ska avvikelserna vara rivet den 18 december. Men i och med den nya bygglovs­ansökan hamnar ärendet 
i ny sits, säger byggnads­förvaltningen.

– Det finns en ny ansökan som vi måste beakta och vi gör inga förhastade beslut. Byggnadsförvaltningen och nämnden måste noga avväga hur vi ska gå vidare. 
I övrigt har jag inga synpunkter på agerandet, jag försöker bara redogöra objektivt för ärendet, säger Charlotte Senneby, förvaltningssekreterare på byggnadsförvaltningen.

ANNONS
ANNONS