Ungdomsvård för bränderna på Birger Sjöberggymnasiet

16-åringen som erkänt att han anlagt bränderna på Birger Sjöberggymnasiet för att slippa gå i skolan döms till ungdomsvård. – Socialtjänsten gör och kommer att göra kraftfulla insatser, detta är den lämpligaste påföljden, säger åklagare Neela Frisell. Samtidigt visar en färsk studie att antalet skolbränder i landet ökar drastiskt.

ANNONS
|

Det var i början av december förra året som skolan inom loppet av två dagar sattes i brand fyra gånger.

Skolans säkerhet höjdes i samråd med polis och räddningstjänst. Personal gick ronder under skoltid och vaktbolag under kvällar och nätter, trots det anlades nya bränder.

Sammanlagt brann nio toaletter vid sex olika tillfällen på Birger Sjöberggymnasiet.

Polisen utredde och säkrade teknisk bevisning, men först i mars kunde en gärningsman gripas – en 16-årig elev på skolan.

Och han var ensam om det.

– Han började elda för att han missade en buss hem och för att någon lektion inte var kul. Han kom på att han skulle missa lektioner om det brann. Sedan fick han höra att om det brann ordentligt skulle skolorna stänga för jullov. Då tände han på igen, han ville slippa att gå i skolan, är enligt Neela Frisell pojkens förklaring till bränderna.

ANNONS

Rubriceringen är mordbrand och för en vuxen ligger minimistraffet på två års fängelse.

Gärningsmannen har sedan han greps fyllt 17 år. Alternativet till ungdomsvård hade varit sluten ungdomsvård. Vården har påbörjats och enligt åklagaren har 17-åringen betalat skadestånd.

– Det här är den lämpligaste påföljden. Det handlar om genomarbetad institutionsvård med många olika behandlingar som han ska genomgå, på sikt ska det förhoppningsvis förhindra nya brott, säger Neela Frisell.

Trots olika program och förbyggande insatser ökar antalet anlagda bränder i skolor i Sverige.

Förra året brann det i 457 skolor. Av dessa var 225 anlagda bränder.

En färsk studie som genomförts i samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Karlstad universitet och Skolverket visar att det under den senaste tioårsperioden har skett en fördubbling av det årliga antalet anlagda skolbränder. Problemet är störst på högstadieskolor i större kommuner och städer.

Studien visar bland annat att högstadiet oftast utsätts för anlagd brand. Risken är nästan dubbelt så hög som i låg- och mellanstadiet samt gymnasiet.

Rapporten är ett steg på vägen mot att skapa en mer systematisk syn på problemet med anlagda bränder i skolorna. I förlängningen ska en nationell handlingsplan tas fram för att stärka arbetet mot bränder i skolan.

ANNONS
ANNONS