Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Väktaren Josip Smoljan arbetade på Birger Sjöberg i går.

Väktare ska öka tryggheten

Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg har kallat in väktare under skoltid. Skolledningen säger att ”det finns problem med obehöriga personer” på skolans område. Andra källor till TTELA uppger att det förekommer drogförsäljning på skolan.

Den gröna väktaruniformen syns på långt håll i korridoren. Och så har det sett ut de senaste veckorna på Birger Sjöberggymnasiet vid Idrottsgatan 7, sedan eleverna kom tillbaka från höstlovet.

Väktaren själv och flera i skolpersonalen som TTELA pratar med vill inte kommentera situationen till tidningen. Men några elever berättar lite mer.

– Det har inte varit direkt stökigt, utan det handlar om droger. Det har varit mycket folk inne på skolan som inte går här. Vi och föräldrarna har fått information om läget, säger Adrian Olsson, som går i tvåan på gymnasiet.

Men det ska handla om droger?

– Ja, någon utifrån som säljer eller så.

Känner du dig orolig?

– Nej, det är lugnt. Vi vet ju att väktaren är här, men annars är det ungefär som vanligt för oss.

Kompisen Felicia Häger Sorvari är inte heller speciellt orolig.

– Nej, det känns inte så farligt.

Yvonne Åsberg, en av rektorerna på Birger Sjöberg, konstaterar att väktaren mycket riktigt är inhyrd, men hon är ganska förtegen i övrigt.

– Vi har haft externa, obehöriga, personer som rört sig inne på skolans lokaler vid Idrottsgatan 7 och därför har vi valt att ta in en väktare. På den delen av skolan har vi både gymnasielever och elever från Tärnan som äter lunch och dessutom komvux, så det många som rör sig där. Vi vill helt enkelt öka vuxennärvaron och väktaren har en lugnande inverkan, säger hon.

Varför är det ett problem att det finns obehöriga personer på skolan?

– Det går ju mycket rykten, men det handlar om att vi vill ha en trygg arbetsmiljö för både eleverna och personalen.

Enligt elever vi har pratat med och de tips vi har fått handlar det om droger eller drogförsäljning på skolan?

– Droger är ju ett generellt problem i samhället och finns också på skolor ibland. Men jag kan inte kommentera det.

Har ni kontakt med polisen?

– Vi har ju kontinuerligt samarbete med polis, socialtjänst och många andra, så är det när man har en stor skola. Men det är inget specifikt just nu.

Enligt skolans verksamhetschef Lena Hansson är det oklart hur länge väktare kommer att hyras in på skoltid, men hon har ingen misstanke om någon drogförsäljning.

– Vi har gjort det här eftersom lärare upplevt en otrygghet när det varit många obehöriga som rört sig i skolan. Det skulle kanske kunna handla om att någon vill sälja droger till elever, men det kan lika gärna handla om risk för stölder eller en allmän oro.

Vänersborgspolisen bekräftar att det inte finns någon pågående utredning eller anmälan om eventuell drogförsäljning vid Birger Sjöberggymnasiet.

– Nej, det är inget vi arbetar med just nu, säger Jörgen Nygren, polisens presstalesman.

Bild: Kent Eng