Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Eklund är kommunikatör för Spes och är både rörd och imponerad över hur Robert Holmberg och Emil Ståhl valt att hedra sin döde vän.
Björn Eklund är kommunikatör för Spes och är både rörd och imponerad över hur Robert Holmberg och Emil Ståhl valt att hedra sin döde vän.

"Väldigt tagen över det engagemang killarna visar”

Emils Ståhls och Robert Holmbergs initiativ till minne av vännen Magnus Göthberg är de första stora insamlingarna via Tradera som Spes tar emot.
– Varje krona gör verkligen skillnad, säger Spes kommunikatör Björn Eklund.

Björn Eklund har inte hört något om auktionerna till förmån för Spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, innan TTELA ringer upp. När han sett auktionerna på Tradera, vilket är ett ganska nytt sätt att stödja föreningar, är han både rörd och överraskad.

– Jag är väldigt imponerad av initiativet de här killarna tagit. Det här är de första stora insamlingarna som görs till vår förening på detta sätt.

Svårt under pandemin

Han beskriver att stöd till närstående efter traumatiska dödsfall är en svårfinansierad verksamhet, samtidigt som efterlevande är en stor riskgrupp för psykisk ohälsa och i förlängningen även suicid.

– Så varje krona gör verkligen skillnad. Våra stödsökande vill i regel komma i kontakt med andra drabbade, därför bygger mycket av vår stödverksamhet på fysiska samtalsgrupper. Under pandemin har därför delar av verksamheten blivit vilande.

Nu har man ett stort arbete framför sig med att återetablera samtalsgrupper och växa till nya platser i landet, så att fler ska kunna erbjudas stöd när det värsta händer.

– Jag är väldigt väldigt tagen över det engagemang killarna visar och hur många som vill vara med och bidra till en förändring i Magnus minne.

Viktigt att minnas personen

Björn Eklund trycker också på hur Emil Ståhl och Robert Holmberg med sin insamling uppmärksammar Magnus så som de kände honom och som de vill att han ska bli ihågkommen.

– Något av det sorgligaste med suicid är annars att de fina minnena av personen tenderar att överskuggas av det sätt personen dog. Vi behöver få påminna oss om vem personen var i livet, säger Björn Eklund.

Självmord är traumatiska förluster och en komplex sorg som ofta tar lång tid att bearbeta. Att identifiera vad som hjälper i ens egen återhämtning är viktigt, menar han.

– Det kan vara samtal, trädgårdsarbete och naturupplevelser. Eller som i det här fallet fiske. Jag hoppas att det hjälper dem minnas sin vän.

Spes

Spes en rikstäckande ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. Förkortningen står för Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd.

Alla som är verksamma i Spes har själva mist någon närstående genom självmord.

Föreningen erbjuder stöd och hjälp till efterlevande och utbildar kontaktpersoner, har en stödlinje och chatt för efterlevande samt erbjuder träffar och självhjälpsgrupper för efterlevande.

Spes bildades 1987 och har sedan dess lyft frågan självmord i media och informerat politiker och beslutsfattare om hur självmord kan förhindras.

Spes har också ungdomsverksamhet i olika delar av landet.

På Facebook har föreningen en sluten grupp där efterlevande kan stötta varandra i en trygg miljö.

Källa: spes.se

LÄS OCKSÅ: Insamlingen till minne av deras vän ska hjälpa andra