Vänern kan bli ett och samma fiskeområde.
Vänern kan bli ett och samma fiskeområde.

Vänern kan bli ett och samma fiskeområde

Yrkesfiskare har länge kunnat leva på vad Vänern ger, men en samlad strategi kring fisket i Sveriges största sjö har saknats. Efter år av diskussioner har planerna på att göra gemensamt fiskeområde av sjön nu nästan blivit verklighet. Med ett EU-stöd på 13,7 miljoner kronor ser projektets eldsjälar fram emot att få utveckla den lokala fiskerinäringen.

ANNONS
|

Ett fiskeområde finns redan i Vänern, men omfattar bara vattnet utanför Lidköping, Götene och Mariestad.

Utifrån detta område började det digra arbete med att få hela sjön att omfattas av ett och samma fiskeområde. Ove Ringsby är projektledare och berättar om den långa processen som förde gruppen mot en samsyn i frågan om fisket i Vänern.

– Vi började så smått 2013, då vi gjorde en förstudie och kontaktade alla yrkesfiskare. Förra året lämnade vi in vår ansökan om fiskeområde till Jordbruksverket, säger han.

I dag livnär sig 69 yrkesfiskare på sjön, som tillsammans med berörda kommuner och länsstyrelser fått säga sitt i frågan.

ANNONS

– Det fanns många synpunkter, men inga egentliga motsättningar. En del fiskare var avogt inställda och ville köra sin egen grej, men ingen motarbetade oss, säger Ove Ringsby.

I dagarna återkom Jordbruksverket med ett glädjande besked; projektet får 13,7 miljoner kronor i EU-stöd. Men det finns en hake, en tredjedel måste nämligen finansieras av lokala offentliga aktörer, det vill säga kommunerna runt Vänern.

Totalt handlar det om 4,5 miljoner i kommunalt bidrag utspritt på de kommande sex åren.

– Vi måste få in 75 procent av de kommunala pengarna, det är villkoret. Hittills har vi fått nej från en kommun och alla andra verkar positiva. Jag tror vi klarar det, säger Ove Ringsby.

Stödpengarna ska användas till att utveckla fiskerinäringen i Vänern. Fokus ligger på jobb och tillväxt, men fisket ska också styras mot ekologisk hållbarhet.

Förutom yrkesfiskarna berörs också sportfisket av stödet, där viss sysselsättning finns. Lokala livsmedelsbutiker och restauranger kan också komma att gynnas av pengarna, tror Ove Ringsby.

Conny Gustafsson från Vänersnäs är en av de yrkesfiskare som varit mest engagerad i projektet. Han har fiskat i Vänern sedan mitten på 70-talet och är nöjd med Jordbruksverkets beslut om stöd.

ANNONS

– Jag tycker att det här känns jättebra. Vi blev lite tagna på sängen när det tidigare fiskeområdet bildades och bara omfattade tre kommuner, det behövs att hela Vänern är med, säger han.

Även om det ännu inte är avgjort exakt hur stödpengarna ska användas har Conny Gustafsson sitt önskemål klart:

– Jag hoppas att vi ska kunna vidareutveckla fisket i närområdet. Att vi ska öka den lokala försäljningen i stället för att exportera Vänerfisken till andra länder.

ANNONS