Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FÖREDÖMLIG STAD. När miljöarbetet i Sveriges kommuner rankades hamnade Vänersborg högt på listan.

Vänersborg i topp i ny miljörankning

Plats 63 av 290 kommuner. Vänersborg placerar sig högt i årets rankning av Sveriges mest miljövänliga kommuner. – När man väl bestämmer sig går det rätt fort, säger kommunens miljöstrateg Helena Grimm.

Helena Grimm är miljöstrateg på Vänersborgs kommun och nöjd med årets resultat.

– Det känns jättekul, säger hon.

Vänersborg fick bland annat poäng för minskad köttkonsumtion i kommunala verksamheter, avsatta medel för skydd av biologisk mångfald och för att kommunen har ett politiskt antaget miljöprogram för både bolag och egen verksamhet. Däremot saknar man en plan för att fasa ut farliga kemikalier ur verksamheten och har få miljöcertifierade bolag. För Helena Grimm ligger fokus på de utmaningar som finns kvar i kommunen.

– Jag skulle väldigt gärna se att Vänersborgsbostäder blev miljöcertifierade, säger hon.

Dessutom vill Helena Grimm se en tydligare organisation av arbetet med klimatanpassning i kommunen.

– I dag har vi ingen person eller förvaltning som är ansvarig för detta, utan en löst sammansatt grupp. Det har fungerat bra, men utan tydliga, nedskrivna mål blir systemet sårbart. Försvinner en person kan det påverka arbetet mycket, säger hon.

Trots Vänersborgs goda resultat var bara 55 procent av invånarna nöjda med kommunens miljöarbete, enligt undersökningen. Helena Grimm tror att insatserna gått vänersborgarna förbi, och vill jobba för att ändra på det.

– Så fort vi gör något ska det ut, säger hon.

I Trollhättan såg resultatet av undersökningen annorlunda ut. Kommunen sjönk från plats 26 till 82. Till skillnad från Vänersborg har man inte minskat sin köttkonsumtion, och man saknar ett politiskt antaget klimatmål för att minska utsläpp av växthusgaser. Däremot kommer en större andel av bränslet till kommunens bilar från förnybara energikällor. Rose-Mari Sandstedt som är miljöstrateg i Trollhättan säger att kommunen prioriterat energifrågan.

– Trollhättans stads verksamhet, inklusive bolag ska vara fossilbränslefria till 2020. Där är vi bland de tidigaste av Sveriges kommuner, säger hon.

Trollhätteborna är dessutom mer nöjda med kommunens miljöarbete än vänersborgarna. Rose-Mari Sandstedt tror att kommunens arbete är väl förankrat hos invånarna.

– Just nu jobbar vi mycket i skolor och inom vården för att minska matsvinnet. Där ser vi en pedagogisk vinning, säger hon.

– Vi är inte på topp på allt, men vi jobbar på. Sakta men säkert.