Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lindens äldreboende i Vänersborg. Bild: Andreas Olsson
Lindens äldreboende i Vänersborg. Bild: Andreas Olsson

Vänersborg inför besöksförbud på äldreboenden

Under torsdagen införde Vänersborgs kommun besöksförbud på sina boenden inom äldreomsorgen.

Under torsdagen, den 19 mars, beslutade Vänersborgs kommun att införa besöksförbud på alla äldreboenden.

– Vi håller på och sätter upp skyltar vid boenden, så det kommer att börja gälla under dagen. Besöksförbudet kommer att gälla tills vidare, säger Thomas Fridén, kommunikatör

Skydda

Anledningen är förstås det rådande läget med coronaviruset och dess snabba spridning i samhället.

Före torsdagens beslut gällde besöksrestriktioner på särskilda boenden och inom personligt stöd och omsorg, detta för att man vill skydda boende som tillhör riskgrupperna, samt även för att skydda kommunens samhällsviktiga medarbetare.

Stärker ytterligare

Men från och med torsdagen har man alltså tagit ett steg till och stärker skyddet ytterligare genom att införa besöksförbud.

– Vi har väntat in i det längsta med det här beslutet då det är ett stort intrång för de boende. Men vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med att vara mycket restriktiva med besök åt den här gruppen äldre, säger Thomas Fridén.

Undantag

Om undantag från besöksförbudet behöver göras så vill kommunen att det ska samrådas med enhetschefen, som går att nå mellan klockan 08:00 - 16.30 på vardagar. Övrig tid hänvisas till tjänstgörande sjuksköterska innan besök kan ske.