Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänersborg kan ha en superspridare av coronaviruset. Bild: Niklas Johansson
Vänersborg kan ha en superspridare av coronaviruset. Bild: Niklas Johansson

Vänersborg kan ha "superspridare" av coronaviruset

Just nu ser Vänersborg och Borås ut att vara de kommuner i Västra Götaland där coronaviruset sprids mest.
– Det kan bero på att det har varit en "superspreader" där, att det har varit en person som har fått tillfälle att smitta många, säger Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala Universitet, i SVT Aktuellt.
Samtidigt tycker hon att Sveriges coronastrategi bör vässas.

En app framtagen av forskare där svenskar rapporterar in om de har symptom eller är friska visar att Vänersborg och Borås är de kommuner i Västra Götaland där flest är smittade av coronaviruset just nu.

Det handlar om människor som har symptom och sannolikt har smittats.

– Vi använder en vetenskapligt granskad metod för att se om man skulle ha testats positivt idag, säger Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala Universitet till SVT.

LÄS MER: Därför är Vänersborg så hårt drabbat av coronaviruset

Appen är framtagen tillsammans med forskarkollegor i Lund och i Storbritannien här rapporterar tiotusentals svenskar in symptom, vilket ska ge en bild av nuläget på olika håll i Sverige.

Hon ser själva jämförelsen mellan områden är tillförlitlig.

– Vänersborg och Boråsområdet lyser just nu upp på den här kartan.

SVT: Vad kan det bero på?

– Det kan bero på att det har varit en "superspreader" där, att det har varit en person som har fått tillfälle att smitta många.

"Strategin bör vässas"

Tove Fall säger också till SVT att hon tycker att strategin för bekämpningen av coronaviruset bör läggas om.

Anledningen är att färre svenskar tycks ha antikroppar mot viruset än tidigare uppskattningar.

– För mig betyder det här att vi har lång tid kvar innan en majoritet av befolkningen har gått igenom smittan. Men man kan också vända på det och se det positivt, det här viruset verkar vara mindre smittsamt än man har befarat.

Hon säger att det gör att åtgärder för att trycka ned smittan så mycket det går kommer att vara mer effektiva och att det är det vi ser runtom i Europa nu.

Hon tycker därför att strategin för att bekämpa viruset bör ändras, så att man trycker ned smittan så mycket det går världen över.

– Vi ser att många åtgärder i Sverige har varit effektiva, vi ser en ökad social distansering, befolkningen tar verkligen allvarligt på det här och vi har sett en effekt, men nu är det dags att vässa målet ytterligare, inte bara satsa på maxkapaciteten i vården, utan faktiskt trycka ned smittan så långt det går, för att förhindra sjukdom, kroniska komplikationer och död, säger hon till SVT.

Smittspårning

Det handlar om att hitta vem som är smittsam, genom att de med symptom testas, och att de som visar sig smittade isoleras och att man genomför smittspårning bland anhöriga, för att inte sprida smittan vidare.