Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under måndagen togs beslutet att sänka vaccinationsåldern för de som ska vaccineras mot covid-19 till de födda 1966 och tidigare. Bild: Niklas Johansson
Under måndagen togs beslutet att sänka vaccinationsåldern för de som ska vaccineras mot covid-19 till de födda 1966 och tidigare. Bild: Niklas Johansson

Vänersborg sänker vaccinationsåldern

Under måndagsmorgonen togs beslutet att man ska börja vaccinera de födda 1966 och tidigare mot covid-19. Anledningen? För få bokade tider.

Likt Trollhättan i förra veckan har man nu gjort det möjligt för de som fyller 55 i år att gå in och boka sig en vaccinationstid på Arena Vänersborg.

– Vi tog det här beslutet då vi såg att vi hade för många obokade tider, säger Anna-Karin Olin, Närhälsan Vargön.

LÄS MER: Läkemedelsverket svarar på frågor om Vaxzevria

LÄS MER: Stor efterfrågan på vaccinationstider

Ungefär hälften av alla tider ska ha varit obokade, vilket lett till att man nu väljer att sänka åldern med fem år, en vecka innan man tänkt genomföra sänkningen.

– Vi tar beslut vecka för vecka utifrån hur många som bokat och hur mycket vaccin vi har tillgängligt. Nu när hälften av tiderna inte var bokade var det onödigt att hålla på sänkningen, säger Anna-Karin Olin.

Varför tror du att så många tider inte blivit bokade?

– Jag tror främst det beror på att aktörer tillkommit. NU-sjukvården har kommit till och vaccinerar många. Det finns även många tider tillgängliga på webben, säger hon.

– Jag vill också vara tydlig med att det inte är försent för någon som är äldre att vaccinera sig. Det är bara att gå in och boka, säger Anna-Karin Olin.

LÄS MER: Här får Hanne sitt vaccin: "Äntligen!”

Bra respons på ålderssänkningen

Man verkar ha fått till önskad effekt. Efter att man genomfört sänkningen har tiderna fyllts på bra.

– Det har tillkommit en hel del via webbokningen. Man kan ju även ringa in och boka sin tid och de vittnar också om att det fyller på bra, säger Anna-Karin Olin.

Vilka dagar har ni öppet i veckan?

– Torsdag och fredag. Hur många dagar vi har öppet beror på vaccintillgången, säger hon.

För den som vill boka sig en tid kan man göra det här.

LÄS MER: En fjärdedel i regionen har fått första dosen