Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vaccination i Vänersborg planeras i veckan

Under tisdagen var det tänkt att Vänersborg skulle få sina första vaccindoser och börja vaccinera. Sent under måndagen ändrades dock planerna.

Vänersborgs kommun var redo att börja vaccinera boende på särskilda boenden redan under tisdagen. Men nu får de vänta ytterligare på sina första doser av coronavaccinet.

– Det är klart vi är besvikna. Vi har beredskap så vi hoppades kunna börja vaccinera redan på eftermiddagen, sa Victoria Hallqvist, kommunikatör på Vänersborgs kommun, under måndagseftermiddagen.

Nu blir det dock först på torsdag som de första doserna planeras bli levererade till kommunen.

Särskilda boenden först ut

Liksom vaccinationen i Trollhättan den 30 december kommer de första doserna gå till särskilda boenden i Vänersborg och kommer genomföras av kommunanställda sjuksköterskor.

Under måndagen krävde regionen en ny vaccinationsordning vilket skulle innebära att vårdpersonal skulle bli prioriterade i vaccinationen. Om detta skulle genomföras blir det istället vårdpersonal utsedd av Västra Götalandsregionen som kommer sköta vaccineringen. Men i nuläget är det fortsatt enligt Folkhälsomyndighetens plan vilket innebär att boende på särskilda boenden prioriteras. Vilket boende som kommer vara först ut i Vänersborg är dock fortfarande ovisst.

– Vi kommer genomföra på allihop så fort vi får leveranser, säger Victoria Hallqvist.

Okänt antal doser

Hon berättar vidare att antalet doser som kommer till kommunen även är ovisst.

– Det har vi inte fått svar på än, men om det blir som det är tänkt har vi beredskap att vaccinera från tisdag till fredag.

Även Trollhättan planerades få en dos. Då handlar det om den andra dosen. Vilka som ska få dessa doser är dock ännu inte bestämt.

– Planeringen börjar under tisdagen och då ska det hållas möte om hur doserna ska fördelas, säger Vivian Komstadius, kommunikatör på Trollhättan Stad.

Huruvida doserna kommer som planerat till Trollhättan var under måndagskvällen fortfarande oklart.