Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
BESVIKNA BRÅLANDABOR. Förra veckan kom beskedet att Swedbank lägger ned ortens enda bankkontor i Brålanda och flyttar verksamheten till Vänersborg. Under… torsdagen samlades ett 80-tal arga Brålandabor utanför banken för att protestera. Bland dem var Thore Johansson och Christina Milén Jacobsson från Brålanda företagarförening samt fastighetsägaren Orvar Stolt.

”Vi vill
 ha kvar 
banken!”

Mun till mun-metoden och telefonkedjor fick Brålandaborna att gå man ur huse. Ett 80-tal uppretade samlades utanför Swedbanks kontor på torsdags-eftermiddagen för att protestera mot nedläggningen. – Vi vill att banken ska vara kvar. Både för att bygden behöver det och för att de gamla behöver den.

Redan på förmiddagen bestämde sig Margaretha Olsson.

– Vi måste kämpa! Vi hade fyra banker här i början på sjuttiotalet, nu får de inte lägga ner den sista. För-svinner banken är det inte bra för de andra affärerna. Och det är många gamla här, ska de behöva åka ner till Vänersborg!

Inte om Margaretha Olsson får bestämma. Så hon startade en telefonkedja. Ringde en, som ringde två nya namn och så vidare.

Några timmar senare var 80-talet Brålandabor samlade för att framföra sina åsikter och känslor i kampen för sitt lokala bank-
kontor.

– Swedbank måste förstå var de kommer ifrån, de kommer faktiskt från Jordbrukskassan. Jag tror att många här kommer att välja en annan bank om kontoret försvinner. Folk är upprörda. Och är man upprörd och bor i Brålanda då är man inte att leka med! sa Lisbeth Håkansson.

Projektledaren Christina Milén-Jacobsson, Thore Johansson ordförande företagarföreningen och fastighetsägaren Orvar Stolt träffade bankledningen tidigare under dagen och hade inga positiva nyheter att förmedla till Brålandaborna.

– Vi försökte diskutera fram en lösning, men fick inget gehör. Svaret som gavs kan sammanfattas i att detta är den allmänna trenden. Beslutet togs redan i juni, sa Orvar Stolt.

– Det är oerhört viktigt för hela landskapet att det finns en bank kvar. Det är viktigt för hela näringen. Det är ett farligt resonemang som förs, det kan avfolka hela landsbygden. Och vad ska de äldre göra som inte kan internet och heller inte vet hur ett kort fungerar, påpekade Christina Milén-Jacobsson.

– Hoppet är det sista som överger oss. Vi får lägga ut krokar till andra banker och ska ha möte med en bank. Det kan bli tal om annan etablering i Brålanda. Vi kommer att fortsätta, vi ger oss inte, sa Thore Johansson och påpekade att risken finns för att bankomaten försvinner om bankkontoret flyttar ner till Vänersborg.

– De hyr inte en bank för en bankomat, då åker bankomaten också.

Frågan ställdes till bankens ledning som dock blev svaret skyldig.

Anders Forsström, ledamot i kommunfullmäktige (M) och Brålandbo, deltog i protestmötet.

– Det är viktigt att ha den servicen som en bank erbjuder och som invånarna behöver. Det här känns som ett slag mot all satsning på Brålanda för att lyfta bygden.