Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vikingaby på Halleberg

Har du också undrat vad det är för vikingaby man håller på att bygga på Halleberg? Under några månader har det byggts för fullt - allt för den nya storfilmen.

Nej det är inga riktiga vikingar som flyttar in på berget, utan under de kommande månaderna kommer man spela in den nya storfilmen om Halvdan Viking.

Inspelningen av filmen drar igång i slutet av augusti, och kommer pågå under hela september. Under tiden kommer man alltså kunna se den verklighetstrogna vikingabyn vid Hallsjön på Halleberg.

Det var under Cannes filmfestival som Film i Väst berättade om det kommande årets storfilmer. På listan stod bland annat filmen om vikingen. Karaktären kommer från Martin Widmarks älskade barnböcker om den lilla vikingapojken Halvdan och hans kompis Meia. Böckerna följer Halvdan Viking och Meia i deras äventyr, och allt vad det innebär att vara barn under vikingatiden. Den första boken i serien kom 2011, och den senaste delen släpptes i maj i år. Det var den nionde boken om vännerna, och nu kommer alltså filmen.

I rollen som Halvdan kommer vi se Vilgot Hedtjärn, och vännen Meia spelas av Ellinea Siambalis. De båda filmdebuterar i filmen. Man kommer också få se Peter Haber i rollen som smeden Björn och filmen väntas ha premiär under julen 2018. Filmen väntas bli en succé, inte minst för att det är duon Eva von Bahr och Love Larsson som jobbar som maskörer under filmen. Duon har varit Oscarsnominerade två år i rad, för både Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, och En man som heter Ove.

När Vänersborgs kommun publicerade bilder från bygget var det några som föreslog att man skulle kunna köpa loss rekvisitan från filmen, för att gärna platsen till en permanent vikingaby att besöka. Men enligt Vänersborgs kommun har man ännu inga planer på det.

– Nej, i dagsläget finns det inga planer på det. Det får bli en senare fråga i såna fall säger Thomas Fridén, informationssekreterare på Vänersborgs kommun.