Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

”Det kommer garanterat att påverka handeln”

Centrumhandeln ska få ett uppsving och samtidigt som det är matmarknad i centrum på lördag så lanseras ett nytt belöningssystem för de som väljer att handla hemmavid i Vänersborgs centrum, Holmängen och Ursand – klubb Vänersborg.

Det är en kundklubb som startas. Många av centrumbutikerna har gått samman och bildat ett slags kluster av kundklubbar, med Klubb Vänersborg som moderklubb. Med ett klubbkort, som bland annat kommer att delas ut till de som handlar nu på lördag när systemet invigs, registreras din bonus. När du handlat för en viss summa i en butik får du belöningar från den butiken, exempelvis i form av rabatter. Samma Klubb Vänersborg-kort ska gälla i alla anslutna butiker.

– Det kommer garanterat att påverka handeln, för det finns mycket pengar att ta andel av, säger Kristian Gustavsson, försäljningschef på Fillit som kommit på systemet.

Belöningssystem lockar tillbaka

Den här sortens klubb finns på 40 ställen i Sverige. Kristian Gustavsson berättar att pengarna som finns att hämta för centrumhandeln är de pengar som går utanför orten till internetbutiker och köpcentrum. Ett belöningssystem lockar tillbaka, menar han.

– Vi är väldigt selektiva med vilka orter vi går in i och vi gör mycket research. Vi gör bäst skillnad på den mindre och medelstora orten där mycket pengar spills över på externa aktörer, säger Gustavsson.

– Det behövs ett uppsving med konkurrensen från internet, Torp och Överby. Vänersborg ligger lite mitt emellan dem.

Företaget Tillit som har skapat upplägget har sett uppsving på flera orter tidigare.

– Kollar man på orterna där vi varit verksamma ett par år har vi sett rejäla ökningar. Då mäter vi på sällanköpshandel, som är en bra mätportal. Alltså allt utom livsmedel och blommor, säger Kristian Gustavsson.

"Kommer ge en spinoff-effekt"

På Forum Vänersborg, som tillsammans med Köpmannaföreningen tagit initiativet, är man positivt inställda till satsningen och tror att det kommer att hjälpa handeln.

– Vi tror att det kommer ge en spinoff-effekt där man kommer bli mer trogen sin lokala handel, säger Malin Karlsson, verksamhetsutvecklare på Forum Vänersborg

– Vi ser det som en möjlighet att stärka handeln då vi håller på att jobba med stadskärnan och just Fillit har vi referenser på från bland annat Åmål, där de ser en ökande lokal handel och en support som är aktiv mot den enskilda handlaren samt en trygghet och bonus för kunderna som handlar lokalt, fortsätter Karlsson.

På Nya Skor, som är en av de anslutna butikerna, är man positiva inför införandet av Klubb Vänersborg.

– Vi har länge funderat och letat efter någon enkel form av kundklubb. Det här funkar som ett digitalt stämpelkort, säger Anna Wallström på Nya Skor.

– Det är viktigt att stärka handeln och det är viktigt att det lönar sig att vara trogen.