Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

”Det största som händer i vår idrott”

I helgen kommer ungdomseliten till Vänersborg för USM i rugby. Vänersborgs rugbyklubb står som arrangör och väntar 650 spelare, fördelat på över 50 lag till Sportcentrums gräsplaner.

– Det är det största som händer i vår idrott för ungdomar i Sverige, säger Lars Mossberg, USM-general och ordförande Vänersborgs Rugbyklubb.

Det handlar både om dam- och herrspel och åldrarna sträcker sig från 8 till 18 år. Sammanlagt så väntar de sig 650 besökare, på över femtio lag. Många har familjer med sig vilket innebär att runt 1000 personer kommer att röra sig kring Sportcentrum i helgen. Rugbyklubben har sina planer bakom gymnasiehallen, men för USM blir det matcher även på kringliggande gräsplaner.

– Det finns två fullplaner och så utnyttjar vi närliggande gräsytor runt Sportcentrum, så det blir sju planer totalt. Flera av årgångarna spelar på tvären på en fullstor fotbollsplan, så vi får till många spelytor på det sättet, säger Mossberg.

Arrangerat förut

Senast klubben arrangerade USM var 2013. Med tanke på evenemangets storlek och prestige så är det stort för klubben.

– Det är naturligtvis så arrangera ett ungdoms-SM innebär att vi kan fokusera på rugby istället för att sälja kakor. Det blir ett ekonomiskt tillskott till klubben som har med rugby att göra, och det känns viktigt, menar Mossberg.

– Det vitaliserar också föreningen att få göra ett sådant här krafttag. Det är jobbigt men roligt att jobba tillsammans och det ger en energikick i föreningen, fortsätter han.

Anrik förening

Vänersborgs Rugbyklubb är en anrik förening, som har satt ambitionen högt. Det finns både elit- och ungdomsverksamhet och damsektionen blomstrar. Det finns landslagsspelare nästan konstant och på damsidan siktar man högt i avslutningen av Svenska mästerskapen.

– Vi jobbar med att hitta bredden att välkomna alla och samtidigt utbilda, så att när man slutat ungdomskarriären kan och vill fortsätta in i seniorverksamheten och ha en chans att satsa mot en landslagsplats.

Ambitionsnivån och Vänersborg som plats är två av anledningarna till att USM placeras här.

– Det är få städer som klarar av att husera så här stora evenemang som samtidigt kan presentera planer nära varandra, relativt centralt. Det blir attraktivt, säger Mossberg.

Det blir många ungdomar som kommer till Vänersborg och de är framtidens rugbyspelare. Hur ser du på rugbyns framtid?

– Generellt sett växer rugby i Sverige och världen. I Västsverige så har vi nu jobbat tillsammans på ett nytt sätt, så vi har nu många nya klubbar att spelar med och mot. Traditionellt reser man långt och mycket i rugby, vilket blir dyrt, så det är viktigt att regionen blomstrar. Vi ser en positiv trend här.

– Samtidigt är vår idrott påverkad av att barn idrottar mindre och mindre, likt andra sporter. Vi måste ständigt jobba på att vara attraktiva och USM blir ett fönster att visa upp oss. Jag tycker att alla som har en timma över i helgen ska passa på att komma och titta. Det är en väldigt snabb och intensiv idrott som passar alla typer av spelare, säger Mossberg.