Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Föreläsningar för folkbildning

Föreläsningsserien Tankekällan som ABF anordnar är igång för säsongen. Under oktober och november väntar tre föreläsningar, och tanken grundar sig i folkbildning.

– Vi har hållit på sedan 2013 med Tankekällan. Det är folkbildning vi jobbar med och detta låg i fas med kulturdelen som jag har hand om. Det är tolv föreläsningar per år och ämnena kan vara fria och blandade, alla ämnen är aktuella och vi vill att så väl ung som gammal ska känna sig välkommen, säger Elizabeth Rungstedt, projektledare kultur hos ABF.

Blandad kompott

Ämnena är blandade. Under oktober blir det föreläsningar om så väl ADHD som inredning. ADHD-föreläsningen står Staffan Stridsberg för 19 oktober och Inredning och Homestaging signeras Maria Baaz.

I november väntar en föreläsning med Niklas Larsson kallad ”Vårt moderna samhälle är sårbart.

Det svänger snabbt mellan historia, hälsa, samhällsfrågor, livs- och arbetsmiljö.

– Vi tänker exempelvis att det verkligen är viktigt med färg och form på arbetsplatsen och i bostaden. Det behöver inte vara dyrt, och färg kan lyfta ett helt rum, säger Rungstedt.

Samlas bland andra

Hon anser att det inte är självklart att folk går på föreläsningar. De vill att det ska vara en upplevelse att leva på länge, och ett avbrott från telefoner och dataskärmar för att lyssna på en livs levande människa.

– Vi vill framför allt att det ska ge kunskap och medvetandet att ta hand om sig själv och miljö. Upplevelsen att se en person som verkligen står där med ett äkta budskap. Mycket är fejk nu för tiden känner jag, och de här föreläsarna brinner för sin sak. Sen så är det en social sak, att samlas med andra människor, säger Elizabeth Rungstedt.