Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandra Åkerstedt är den som håller i projektet från Ica Kvantums håll. Affären samlar in varorna och Svenska kyrkan ser till att de hamnar i händerna på dem som behöver det mest.

”Handla för andra” samlar in till behövande

Plocka några varor extra när du handlar och skänk dem till behövande. Det är tanken bakom ”Handla för andra”, ett samarbete mellan Ica Kvantum och Svenska Kyrkan.

Vid kassorna väntar en kundvagn, bakom pryder texten ”handla för andra” väggen. Det är en satsning som ICA Kvantum tillsammans med Svenska Kyrkan genomför, där kunderna kan köpa några varor extra och skänka dem till behövande.

– Just december är en tuff månad för många, som barnfamiljer, äldre och ensamstående, säger Sandra Åkerstedt, som är den som har hand om projektet från ICA Kvantums håll sett.

Nappade direkt

På väggen står det förslag på vad som kan vara väl mottaget. Det kan vara konserver, välling, blöjor och hygienartiklar, som exempel. Idén kom från Svenska Kyrkan och Kvantum nappade direkt på idén, det var en självklarhet menar Åkerstedt. Upplägget är att affären samlar in och kyrkan delar ut.

– Alla kan vara med och bidra. Det har varit ett jättefint gensvar och i lördags var kundvagnen helt full, säger Åkerstedt.

– Det är ju viktigt att det hamnar i rätt händer med, och jag tror folk känner sig trygga med att det är Svenska Kyrkan som tar hand om det som skänkts, fortsätter hon.

Projektet pågår under hela december och blir det ett bra utslag, med fortsatt fin respons från kunder, så är det inte omöjligt att det fortsätter även in i nästa år, eller åtminstone mer frekvent.

– Det är en god känsla att hjälpa till. Någon frågade vad vi själva gjorde som butik, om det bara var kunderna som drog lasset, men vi har också lagt ner saker, säger Sandra Åkerstedt.

– Det känns bra i hjärtat. Det som kommer från hjärtat går till hjärtat, fortsätter hon.

"Gör något för sina medmänniskor"

Från Svenska Kyrkans håll, på diakonalt center, berättar diakonen Rose Wirgarth att man kunde se ett ökat behov redan i november. De delar ut det som skänkts från matkassarna till personer som sökt upp centret.

– Det kan vara personer som har en tuff månad, det finns de som kanske är här varannan vecka och har en tuff period i livet. Det kan vara allt från barnfamiljer till fattigpensionärer, berättar Rose Wirgarth.

– Det är vänersborgare vi redan har kontakt med, där vi har suttit ner och pratat om vad för behov som finns. Det är ett bra samarbete, berättar Wirgarth och de hade gärna fortsatt in i nästa år.

– Jag tror det gör att vänersborgare känner att de gör något för sina medmänniskor, och att de kan lita på att hjälpen hamnar rätt, säger Rose Wirgarth.